PRIPAZITE: Ovo svi imate kod kuće i redovno koristite, a ne znate koliko je OPASNO po zdravlje
Foto: Profimedia

Oprez!

PRIPAZITE: Ovo svi imate kod kuće i redovno koristite, a ne znate koliko je OPASNO po zdravlje

Žena -

Mirisne svećice u svom domu ima većina ljudi i redovno ih koristi kako bi svoju kuću ispunili prijatnim mirisima. Međutim, mnogi nisu svesni da u njima postoje opasne hemikalije štetne po zdravlje.

Ukoliko mirisne svećice koristite retko u dobro provetrenoj prostoriji onda nema razloga za brigu, međutim, ukoliko ih koristite stalno i to u manjim prostorijama, možda bi trebalo da prestanete, ističu stručnjaci za toksikologiju.

Istraživanjima se došlo do rezultata da većina mirisnih svećica sadrži neka toksična svojstva, kao što je parafinski vosak koji je čvršći od običnog ali je lepe boje i jeftiniji pa se i koristi za izradu svećica. Parafin je štetan za zdravlje.

Mirisnim svećama se dodaju u mirisne hemikalije koje mogu da sadrže ftalate koje se povezuju sa različitim zdravstvenim stanjima kao što su tumori ili problem sa plodnošću.

Mirisne sveće mogu pojačati simptome alergije i astme jer pogoršavaju kvalitet vazduha, navodi se u istraživanjima. Fitilj na svećama često sadrži olovo koje pak uzrokuje čađ, pa je i on isto štetno za zdravlje. Umesto mirisnih sveća, ukoliko im ne znate sastav, možete koristiti prirodna eterična ulja.

(superžena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track