Preporuke lekara: Da li post ugrožava zdravlje trudnice i bebe?
Foto: Shutterstock

Ishrana trudnica za vreme posta

Preporuke lekara: Da li post ugrožava zdravlje trudnice i bebe?

Žena -

Za vreme trudnoće posebnu pažnju je potrebno posvetiti zdravoj ishrani. Saznajte da li post može da negativno utiče na zdravlje buduće majke i bebe.

Post podrazumeva isključivanje iz ishrane mesa, jaja, belog mrsa (mleka i mlečnih proizvoda), gaziranih pića, nezdrave hrane (grickalica). Kako je za vreme trudnoće potrebno unositi raznovrsnu hranu, trudnicama se ne preporučuje post duži od dva dana, piše Yumama. Saveti za posne dane u trudnoćiUkoliko odlučite da (najviše dva dana) postite, važno je da tokom tih dana pijete puno vode, soka i čaja zbog izlučivanja toksina iz organizma. Takođe, tokom trudnoće je potrebno tri serviranja proteina dnevno (jedno serviranje više nego pre trudnoće), a za vreme posta to možete da se postigne uvođenjem u ishranu integralnih žitarica, semenja, orašastih plodova, soje, mahunarki. Obratite pažnju da hrana bude raznovrsna!Kada konzumirate voće i povrće, neka bude zastupljeno više boja, jer je tada nutritivni profil bolji. Svakako uzmite jedno citrusno voće i jedno zeleno lisnato povrće.Od slatkiša možete da jedete kuvani integralni pirinač sa suvim grožđem i medom, ili sušeno voće i suve kolače sa susamom. Takođe je dobra pečena bundeva posuta smeđim šećerom i cimetom.Post na vodi za vreme trudnoćeOva vrsta posta nije preporučljiva za vreme graviditeta. U tom slučaju može da dođe do nakupljanja ketona (nastaju kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju), jer post brzo rezultira hipoglikemijom (nagli pad šećera u krvi), odnosno niskim nivoom insulina. Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe (izgleda da ova ketoza nema neželjenih efekata kada je u pitanju majka).Takođe, post na vodi nije preporučljiv zbog brze detoksikacije, jer svi toksini ulaze u krv, a odatle u bebinu cirkulaciju, odakle se raznose u sve organe.Čišćenje organizma je sporije i blaže unošenjem sokova od voća i povrća.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionistaSa sajta Yumama pročitajte još:Potresna ispovest mame koja je izgubila sina: Da sam mu dala flašicu, danas bi bio živ... (VIDEO)Ishrana u trudnoći: 10 namirnica koje nisu za trudniceMarija Veljković nakon rođenja trećeg deteta: Žene su na ovom svetu da bi bile mame (VIDEO)Kvarni zubi majke utiču na zdravlje bebe: Kako sprečiti razvoj karijesa u trudnoći?

Kada brak zapadne u krizu: Više i ne znam kako da mu priđem, kako da mu kažem da mi je srce 'golo'

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track