NE MORATE VIŠE DA VEŽBATE: Koristite 150 miligrama ovog ZAČINA svaki dan i evo šta će se desiti!
Foto: Profimedia

Delotvorno

NE MORATE VIŠE DA VEŽBATE: Koristite 150 miligrama ovog ZAČINA svaki dan i evo šta će se desiti!

Žena -

Teoretski, ništa ne može zameniti vežbanje - osim kurkume.

Ako ovaj moćan začin još niste uvrstili na svoj jelovnik, možda ćete to napraviti kada saznate kakav neverovatan učinak ima na naše zdravlje.

Veliki broj medicinskih istraživanja odavno je utvrdio izvanredna kardioprotektivna svojstva kurkume, a studija je otkrila da je kurkumin, primarni polifenol u kurkumi, u poboljšanju vaskularne funkcije jednako učinkovit kao i umeren aerobik.

Aerobnim vežbama se smatra ona vežba izvedena u srednjem intenzitetu tokom vremenski dugačkog perioda, a u to spada i vožnja bicikla (pravog ili kućnog), brzo hodanje, aerobik, lagano trčanje ili trčanje na traci, pa i vežbanje na svim kardio spravama.

U istraživanju su učestvovale isključivo žene koje su podeljene u grupe. Stručnjaci su pre početka ispitivanja utvrdili kakvo je stanje njihovog vaskularnog sistema, a fokusirali su se na endotel - tanki sloj ćelija na površini krvnih žlezda koji je važan indikator arterijskog elasticiteta i funkcije vaskularnog sistema.

Profimedia
Profimedia

Jedna grupa ispitanica svake sedmice je minimalno 4 puta imala jednočasovni trening aerobnih vežbi pod stručnim nadzorom, dok ispitanice u drugoj grupi nisu vežbale i svaki dan su konzumirale 150 miligrama ekstrakta kurkume.

Nakon završetka ispitivanja ustanovljeno je da redovno uzimanje kurkume baš kao i redovito aerobno vežbanje poboljšava endotel. Magnituda poboljšanja bila je jednaka u obe grupe ispitanica što znači da bi se upravo kurkuma u budućnosti mogla koristiti kao sredstvo za sprečavanje pada funkcije vaskularnog sistema.

Naravno, stručnjaci upozoravaju kako se vežbanje nikada ne sme zameniti nekim suplementom.

Shutterstock
Shutterstock

zadovoljna.hr

Bonus video

Iznenadićete se: OVIH 10 saveta pomoći će vam da izgubite kilažu na najlakši način! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track