MITOVI O DOJENJU: Ne verujte svemu što znate! Ovo je prava ISTINA!
Foto: Profimedia

Saveti

MITOVI O DOJENJU: Ne verujte svemu što znate! Ovo je prava ISTINA!

Žena -

Kada je o dojenju reč svi sve znaju, ili se barem tako prave, a činjenica je zapravo da dojenje, porod i odgoj/razvoj dece ne samo da nemaju i ne mogu imati univerzalna pravila, već se uz njih veže toliko mitova da smatramo kako je vreme da se neki od tih mitova konačno jednom zauvek razreše.

1. Mleko naiđe u roku tri dana nakon porođaja

Istina? Pa i ne baš! Ali je zbog tog mita proliveno jako puno suza porodilja koje su verovale, čekale i razočarale se - bez potrebe! Naime, čak 25 posto žena "prijavilo" je da im je mlijeko nakon puno truda naišlo puno kasnije od ta tri dana, zbog čega su gorko plakale misleći da ono malo (kapi) kolostruma više nije dovoljno za njihovu bebu. No, istina je da je većini njih mleko naišlo nešto kasnije, ali na vreme, i da je njihovoj bebi u prvih nekoliko dana zaista bilo dovoljno i tih "nekoliko" kapi super hranjivog kolostruma bilo taman toliko koliko je bebinom stomaku trebalo.

2. Zbog dojenja je lakše skinuti kilograme viška

Istina. Ali često i ne baš! I tu dosta toga ovisi upravo o vama i vašem organizmu, jer da - činjenica je da dojenjem možete dnevno sagoreti oko 300 do 500 kalorija, no ne zaboravite da za adekvatnu količinu mleka mama takođe treba nešto pojesti. Zato nekome kile idu dole, a nekome baš i ne - sve zavisi o tome koliko majka ima potrebnu jesti, odnosno kako njen metabolizam reaguje na sagorevanje kalorija tokom dojenja. 3. Ako ne dojite beba će vam biti bolesnija, pa čak i gluplja

Iako mnoge studije pričaju o pozitivnim stranama dojenja, kako za bebin imunitet tako i za razvoj njenih (budućih) kognitivnih veština, činjenica je da dojenje ili nedojenje ni na koji način ne utiče na njihovu inteligenciju. Dakle, samim time, mit pada u vodu, a što se imuniteta tiče - dokazano je da je majčino mleko "najbolje gorivo", ali to je zapravo toliko trenutno i tiče se bebinog imuniteta i zdravlja u tom zadanom trenutku. Postoji čak i podatak da bi mama trebala satima i satima dojiti, odnosno davati bebi toliku količinu nutrijenata iz svog mleka samo kako bi njome, mogla smanjiti rizik od obične upale uha. A što je opet nemoguće ako se bebini kanalići napune sekretom, pa upala od začepljenog nosića pređe na uho. Dakle, - činjenica je da će dojenje bebe dobiti puno iz majčinog mleka, ali isto tako i da bebama formula neće naškoditi, nikako!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Ako bebu hranite bočicom, neće ostvariti duboku povezanost

Hej! Zar neko to i dalje tvrdi? Da mama neće stvoriti duboku vezu sa svojom bebom? Taj se scenario viđa samo u disfunkcionalnim porodicama, a ne u ovima u kojima se beba hrani na bočicu. 5. Dok god dojite u grudnjaku ćete čuvati "petice"

Možda prvih nekoliko nedelja, ali kasnije... ne verujte svemu što čujete i ne budite tužne ako se vaša petica smanjila na staru dvojku. Jednostavno, to je priroda. A ako će vas ikada uloviti strah da ćete s manjim grudima, a automatski imati i manje mleka - jednom zauvek zapamtite da veličina "čaše" nema baš nikakve veze s količinom mleka.

6. Dojenje mora bar malo boleti!

Istina! Ali samo prvih 10-15 sekundi, dok se ne naviknu i bradavica, i beba i mama. Činjenica je da je početak ere dojenja mnogim mamama prava muka, ali kada se jednom naviknu dojenje masovno zapravo prolazi bez problema. Jednom kada svi uđu u štos. I zato ako vi i dalje, nakon meseci i meseci dojenja osećate velike tegobe prilikom hranjenja, obratite se za pomoć jer bol nakon toliko perioda jednostavno nije logična. Osim ako vam se redovno rade ragade, ako vas je beba ugrizla, ili vaše dojke jednostavno proizvode previše mleka pa vas ta količina boli, do trenutka dok vas beba ne oslobodi pritiska.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bonus video

Rode će biti vredne i u 2017. godini: 10 poznatih dama koje će ove godine postati mame

(index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track