NIJE SVIM ŽENAMA 8. MART: Sirin nije ni znala da postoji NJEN PRAZNIK! Evo kako će ga ona proslaviti
Foto: Profimedia

Međunarodni dan žena

NIJE SVIM ŽENAMA 8. MART: Sirin nije ni znala da postoji NJEN PRAZNIK! Evo kako će ga ona proslaviti

Žena -

Za Afganistanku Sirin 8. mart je radni dan u fabrici cigle.

Naime, Afganistan je već nekoliko decenija zahvaćen ratnim nemirima i razaranjima. Sve to su uveliko osetile i žene u ovoj zemlji, koje su izgubile svoje muževe i decu, te se danas u još nestabilnoj zemlji bore sa siromaštvom.
Afganistan je zemlja u kojoj su žene nekada živele slobodno, ali dolaskom talibana na vlast sva njihova socijalna, ekonomska i kulturna prava su im oduzeta.
Završetkom talibanske vlasti 2001. godine, rodila se nada za boljim danima, no žene u Afganistanu i danas vode vrlo težak život. Žene u ovoj zemlji i danas su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji, a prisutni su i problemi kidnapovanja i seksualnog zlostavljanja žena, zbog čega je u ovoj zemlji i svakog dana sve veći broj slučajeva samoubistava kod žena.
Za žene u većem delu Afganistana 8. mart, Međunarodni dan žena, ne predstavlja nikakav značaj, a većini njih nije ni poznato da ovaj praznik postoji.

Sar-i Pulu Sirin je Afganistanka koja je zbog nasilja talibana izbegla u pokrajnu Cuzcan, izgubila je muža i majka je petoro djece. Kako bi preživela Sirin radi u fabrici cigle u pokrajini Cuzcan, a u razgovoru sa novinarom AA, kazala je kako je današnji dan za nju kao i svaki drugi, te da će ga provesti radeći u fabrici. Dodala je kako joj niko do danas nije čestitao 8. mart.

"Nisam ni znala da postoji dan posvećen ženama. Ja danas moram raditi za svoju decu, jer ona ne smeju biti gladna. Ja sam ta koja hrani porodicu", poručila je Sirin.
Nezavisna komisija za ljudska prava Afganistana objavila je izvještaj u kome se navodi da je nasilje nad ženama u Afganistanu u 2016. godini povećano za pet posto. Pokrajine Gur i Herat imaju najveći procenat nasilja nad ženama.
Iz Ministarstva za žene u Afganistanu navedeno je da je u periodu između januara i septembra prošle godine širom zemlje zabilježeno 4.909 slučajeva nasilja nad ženama, među kojima su i ubistva.
Foto Profimedia (Ilustracija)
Foto Profimedia (Ilustracija)
Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track