ZA OSOBE KOJE IMAJU OSETLJIVU KOŽU: Evo čime treba da se tuširate da izbegnete IRITACIJE!
Foto: Profimedia

Olakšajte probleme

ZA OSOBE KOJE IMAJU OSETLJIVU KOŽU: Evo čime treba da se tuširate da izbegnete IRITACIJE!

Žena -

Osobe sa osetljivijom kožom često muče crvenilo, ljuštenje kože, svrab, osećaj zatezanja. Kako bi olakšali te probleme, nemački dermatolozi savetuju šta bi bilo dobro da uradite u toku tuširanja.

Sapuni i gelovi za tuširanje nisu uvek najbolji način za održavanje higijene, posebno kada je reč o osobama sa vrlo osetljivom kožom, kažu nemački dermatolozi.

Lauril sulfat jak je emulgator koji se nalazi u gelovima za tuširanje i umivanje te u sapunima. No osim što skida sa kože prljavštinu i ulje, uklanja i dragocene zaštitne slojeve kože, odnosno lipide koji učvršćuju kožu i čuvaju je od isušivanja i oštećenja.

Upravo zbog toga osobama s osetljivom kožom preporučuje se povremeno tuširanje samo vodom.

Sapun, koliko god blag bio, isušuje kožu, a ima i dezinfikuje, kaže nemački dermatolog Volfgang Kli. Neki sapuni sadrže i isušujuća antibakterijska sredstva kao što su tetrasodium EDTA (konzervans i stabilizator) i triklosan, hemikaliju koja jako isušuje kožu, a povezuje se i sa ometanjem rada endokrinog sistema.

Stoga se preporučuje izbor sapuna i gelova koji sadrže prirodna antibakterijska sredstva, poput eukaliptusa ili čajevca.

Neki sapuni i gelovi sadrže i veštačke mirise koji na osetljivoj koži mogu prouzrokovati alergije, pa je iziritirati, a često tuširanje i pranje sredstvima koja izvlače vlagu može dovesti do svrab i ljuštenja kože.

Pojam osetljive kože je prilično širok pa ponekad ni sami stručnjaci ne mogu odmah prepoznati pravi uzrok nastanka simptoma poput crvenila, ljuštenja kože, svraba i osećaja zatezanja.

Takvi pacijenti se najčešće žale na kozmetičke preparate, sapune, preparate za zaštitu od sunca, a da uopšte nije reč o klasičnoj alergijskoj reakciji. Svima koji nikako ne mogu bez sapuna ili gela za tuširanje preporučuje se da izaberu one najblaže te da nakon tuširanja na kožu nanesu hidratantne kreme i losione, kako bi joj vratili pravu količinu vlažnosti i ulja.

Profimedia
Profimedia

zadovoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track