ZA SVE JE KRIVA NEMAŠTINA: Devojke umesto uložaka za vreme ciklusa stavljaju toalet-papir i ČARAPE!
Foto: Profimedia

TUŽNO I STRAŠNO

ZA SVE JE KRIVA NEMAŠTINA: Devojke umesto uložaka za vreme ciklusa stavljaju toalet-papir i ČARAPE!

Žena -

Devojke iz siromašnih provincija rizikuju svoje zdravlje jer ne mogu da priušte sebi kupovinu uložaka ili tampona tokom ciklusa, a neretko izostaju iz škole i to vreme provode kod kuće.

Kako piše "Gardijan", grupa nastavnika se aktivirala kako bi kupila higijenska sredstva za svoje studentkinje zbog sve učestalijeg problema koji se dešava u siromašnim predgrađima britanskih provincija.

Naime, devojke tokom menstruacije izostaju iz škole ili koriste nesigurne zamene poput toalet-papira ili čarapa koje stavljaju u svoj donji veš.

Humanitarnu organizaciju iz Londona "Fridom for gerls" pozvalo je osoblje škole koje se požalilo na veliki broj izostanaka devojaka tokom mestruacije.

"Tinejdžerke i mlade devojke su primorane da stavljaju toalet-papir u svoj donji veš kako bi sprečile curenje i sramotu koju bi zbog toga doživele. Cena higijenskih uložaka je previsoka za neke od njih, što dovodi do toga da izostaju iz škole i dovode svoje zdravlje u rizik", kaže Hejli Smit iz humanitarne organizacije.

"Potpuno je neprihvatljivo da su devojke u 21. veku primorane da žrtvuju svoje obrazovanje zbog potrebe koja mora da im bude dostupna i pristupačna."

Hejli ističe da će naći nove kanale pomoću kojih će devojkama dostavljati higijenska sredstva i tako im pomoći da lakše prebrode ovaj period u mesecu, a napraviće i dogovore s proizvođačima koji će u određenim periodima donirati besplatna sredstva školama.

foto Profimedia
foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track