SKANDALOZNO: Mleka siromašnih majki iz Kambodže konzerviraju i prodaju ženama u SAD
Foto: Shutterstock

Unicef osuđuje

SKANDALOZNO: Mleka siromašnih majki iz Kambodže konzerviraju i prodaju ženama u SAD

Žena -

Agencija UN za decu (Unicef) danas je oštro kritikovala kompanije koje prodaju mleko siromašnih majki u Kambodži ženama u SAD.

Vlasti u Kambodži saopštile su ove nedelje da su privremeno zaustavile izvoz kompanije iz američke savezne države Juta koja tvrdi da je prva koja konzervira i prodaje majčino mleko u inostranstvu, prenela je agencija Frans pres.

Mleko se prodaje majkama u SAD koje žele da dopune ishranu svoje dece ili jednostavno nemaju dovoljne količine mleka.Kako navodi France 24, mleko kambodžanskih majki koje su spremne da ga prodaju, zamrzava se i šalje u SAD, gde se pakovanje od 147 ml prodaje za 20 dolara.

Kambodžanski zvaničnici saopštili su da je izvoz mleka privremeno zabranjen, jer potiče iz ljudskog organa, navodeći da vlada planira da održi razgovore o tome da li treba dozvoliti ovakav vid trgovine. Unicef upozorava da majčino mleko treba da ostane u Kambodži, jednoj od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije, gde su mnoge bebe ozbiljno neuhranjene.

Portparolka Unicefa Iman Moroka rekla je za agenciju Frans pres da banke majčinog mleka ne smeju da zloupotrebljavaju "ranjive i siromašne" žene zarad profita.

"Majčino mleko treba smatrati kao ljudsko tkivo, isto kao krv, i takva trgovina treba da bude zabranjena", dodala je ona. Mnogim ženama u Kambodži prodaja majčinog mleka jedini je način da zarade. Čea Sam, 30-godišnja majka, rekla je u intervjuu za AFP da poslednja tri meseca, od rodjenja sina, prodaje svoje mleko.

Ona je rekla da zaradjuje od 7,5 do 10 dolara dnevno i da zna bar još 20 žena koje su se odlučile na takav korak. U snimku koji je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk nekoliko majki zatražilo je od vlade da im ne zabranjuje da prodaju mleko američkoj kompaniji. Kambodžanski ministar zdravlja, kao ni američka kompanija nisu želeli da odgovaraju na pitanja francuske agencije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

U Švajcarskoj frizer lovarniji nego direktor u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track