Najnovije vesti

Podmukla bolest odnosi dečije živote: Od ovog sindroma pati sve veći broj roditelja
Foto: Shutterstock

Smrt u automobilu

Podmukla bolest odnosi dečije živote: Od ovog sindroma pati sve veći broj roditelja

Žena

Dvadesetdvomesečna beba preminula je kada ju je majka, koja je patila od sindroma 'zaboravljanja bebe', ostavila u pregrejanom automobilu, javlja australijski BBC.

Naime, Noa Zunde, dečak star 22 meseca, preminuo je od toplotnog udara nakon što je sedam sati bio zatvoren u automobilu, piše Yumama.

Njegova majka Romi je bila ubeđena da je Nou ostavila u vrtiću, ali ona je patila od hronične neispavanosti, stresa i postporođajne depresije, rečeno je na sudu. 

Protiv Romi nije podignuta optužnica, a njen advokat o smatra da ona ne bi trebalo da krivično odgovora. Međutim, on ističe da bi ovaj slučaj trebalo da služi kao opomena i upozorenje, kako bi se u budućnosti sprečile slične tragedije.

Sudski psiholog je tokom istrage istakao da smatra da je godpođa Zunde pretrpela kratkoročni gubitak pamćenja sa kojim se često susreću majke, pod nazivom "sindrom zaboravljanja bebe".

"Ako ste u stanju da zaboravite da platite račune, sposobni ste i da zaboravite da li ste uzeli svoju bebu iz automobila", rekao je Metju Mundi, sudski veštak i vanredni profesor na Univerzitetu Monaš.

"Ljudska memorija je ograničena i postoji određen broj stvari koje možemo da se setimo u svakom trenutku, a količina informacija koje možemo da držimo u glavi zavisi od opšteg stanja organizma. Posmatrano neurološki, mozak ne pravi razliku između informacija - plati račun, uzmi bebu ili odgovori na poruku", kaže ovaj psiholog.

Prema mišljenju psihologa propust može da se desi svakome. U gradu Kintonu, u australijskom okrugu Viktorija, Noa je samo jedno od petoro dece koji su umrli u roku od 10 godina, nakon što su ih roditelji zaboravili u toplom automobilu.

Zbog sličnog problema, sud u Sjedinjenim Američkim Državama predložio je da se u automobile ugrađuju senzori koji bi upozoravali roditelje na prisustvo dece.

Sa sajta Yumama preporučujemo još:

Upozorenje mame čiji je sin zadobio opekotine 4. stepena: Usisivač može ozbiljno povrediti dete (FOTO)

Priča žene koja je zaboravila svoju bebu u prodavnici: Ja sam dobra majka! (VIDEO)

Ljubav je to: Ana Štajdohar objavila dirljivu fotografiju dvojice najvažnijih muškaraca u svom životu (FOTO)

Maštovito, veselo i originalno: 3 neobična načina za farbanje uskršnjih jaja

Porodični terapeuti otkrivaju: 6 najčešćih razloga zbog kojih su žene nezadovoljne u braku

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...