ZADIVITE KOMŠILUK: Neka vaš balkon procveta
Foto: Shutterstock

Cveće koje uspeva svima

ZADIVITE KOMŠILUK: Neka vaš balkon procveta

Žena -

Biljke koje cvetaju od proleća do jeseni i nisu zahtevne

Rado biste svoj balkon ukrasili cvećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje nege? Kako bismo vam malo pomogli kod izbora, donosimo vam pet vrsta koje uvek uspevaju.

KadifaOvo je jedna od najpopularnijih letnjih cvetnica, što zbog svoje ljupkosti, što zbog lakog uzgoja. U kakvu god zemlju ih posadili, one će uspeti. Kadifica je balkonsko cveće bogate cvatnje i lepog cveta, a traje celo leto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni. Kadifica će najlepše rasti u sunčanom do polusenovitom staništu s propusnim zemljištem. Ako želite da vam cveta celo leto, obavezno joj uklanjajte ocvale cvatove i redovno je prihranjujte i zalivajte.

Begonija

Ovo je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvetova. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji. Potrebno joj je sunčano do polusenovito stanište i propusno zemljište. Kako bi opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači stalnocvatući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalivanja zemlja treba lagano da se prosuši.

Dan-noć

Ovaj zahvalan cvet će se uspešno održati na svakoj vrsti tla i najčešća je vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Prepoznatljiva je po specifičnoj građi cveta - ima dve latice u gornjem delu, dve sa strane i jedan u donjem delu cveta. Postoji veliki broj sorti, a razlikuju se po boji cveta, koja može biti u svim nijansama - od bele do tamnoljubičaste, a postoje i sorte u kombinaciji dve ili više boja.

Petunija

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja, a može biti i dvobojna. Cveta od juna do septembra, a potrebno joj je polusenovito stanište i propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nežnijih cvetova, pazite da nije previše na vetru. Negujte je redovnim zalivanjem i prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora, kako bi obilno cvetala. U drugom delu leta biljke možete orezati na 20 cm od nivoa zemljišta i dobro ih prihraniti, pa će ponovo cvetati do jeseni.

Muškatla

Takođe je poznata po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Karakterišu je uspravni i mesnati tamnozeleni listovi koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Dolazi u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog popodnevnog sunca, i propusno zemljište. Kako bi lepo rasla, obavezno joj uklanjajte ocvale cvetove i požutele listove, što će sprečiti i razvitak bolesti. Redovno je zalivajte, ali između dva zalivanja potrebno je ostaviti da se zemlja prosuši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track