Najnovije vesti

STAVITE JABUKU U VREĆU KROMPIRA: Ono što će se desiti je FANTASTIČNO! Luk NIKAKO ne držite blizu!
Foto: Profimedia

Kako da vam hrana što duže ostane sveža

STAVITE JABUKU U VREĆU KROMPIRA: Ono što će se desiti je FANTASTIČNO! Luk NIKAKO ne držite blizu!

Žena
01:38h

ko spadate u kategoriju onih koji ne vole da jedu banane kad pocrne, imamo dobru vest za vas. Svežinu voća i povrća možete da produžite ako ga pravilno odlažete.

Jedan od prvih saveta jeste da je bolje da ne perete voće i povrće pre nego što ih ostavite u frižideru ili ormaru. Ako je potrebno, samo plodove obrišite suvom krpom ili ubrusom. Pranjem pre odlaganja povećaćete šansu da se na voću ili povrću pojavi buđ ili da počne da truli.

Što je niža temperatura, voće i povrće će teže zadržati aromu i svežinu. Ako želite da sačuvate ukus duže, odložite ih u delu frižidera gde je temperatura nešto viša.

Određene vrste voća i povrća ne treba čuvati zajedno

Određene vrste voća i povrća počinju aktivno da ispuštaju etilen kada sazru. To su banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Sa druge strane neke vrste voća i povrća osetljive su na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, šargarepa i brokoli. Ako se ostavljene jedne blizu drugih, namirnice osteljive na etilen počinju brzo da trunu. Da bi duže ostele sveže, razdvojite ih.

Luk i krompir držite odvojeno

Ako čuvate luk i krompir na jednom mestu, brzo će početi da klijaju.

Stavite jabuku među krompireAko stavite jednu ili dve jabuke među krompire, oni će duže ostati sveži.

Nikada nemojte da čuvate krompir na mestu na kome sunce sija direktno na njih. Ne samo da će poleti da trule, već mogu postati i opasni. Bolje je da ih čuva na suvom i tamnom mestu ili u drvenim ili plastičnim kutijama.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...