Najnovije vesti

REDOVNO TRČITE, A KILOGRAMI I DALJE STOJE? Treba samo da uradite OVO i rešićete se VIŠKA!
Foto: Shutterstock

Saveti

REDOVNO TRČITE, A KILOGRAMI I DALJE STOJE? Treba samo da uradite OVO i rešićete se VIŠKA!

Žena
13:10h

Trčanje je verovatno najpopularnija vežba među ljudima koji žele skinuti koji kilogram viška i brinuti o svom zdravlju. No kada jednom krenu, i kada u početku osete rezultate, na sebi vide neke promene, većini ljudi već nakon kratkog vremena te promjne nekako - stanu.

A čak i ako se tek tada odlučite uz trčanje uvesti i nešto zdravije jelovnike, uključiti malo više prave, a isključiti "pogrešne" namirnice - neemotivno je da vam trčanje samo po sebi ne donese više nikakve baš vidljive promene. Zašto? Zato što trčanje samo po sebi, odnosno trčanje umerenim tempom, može učiniti pozitivne pomake za izdržljivost, ali ne i za liniju. I to zato što trčanjem zapravo ne šokirate svoje telo. A upravo su takvi šokovi potrebni da bi promene bile brže i vidljivije.

Šta treba da uradite prilikom vašeg uobičajenog treninga?

Ništa veliko - samo ova četiri važna koraka.

1. Obavezno menjajte ritam

Svaki će vam stručnjak reći - trčanje je zdravo, ali za prave rezultate MORATE kombinovati različite intenzitete pokreta. Zadajte si stoga kratke sprint faze, a odmarajte u regularnom ritmu trčanja.

2. Svaki dan samo malo duže i malo jače

Ako ćete svaki dan trčati istu rutu, istim ritmom i istim periodom vaši će se mišići vrlo brzo na to navići, a to je ono što ne smete dozvoliti ako baš želite videti neke promene.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

3. Kolena gore

Jedna jako dobra fora koju će vam priznati svako ko je trčanjem uspeo doterati svoju liniju to je trčanje s visoko podignutim kolenima.

Naime, trčanje samo po sebi neće aktivirati sve mišiće, a ako ćete u svoj trening ubaciti ovaj mali trik, tada ćete uspeti potaknuti i one mišiće koji pri trčanju toliko ne rade. Tu se prvenstveno misli na mišiće stomaka koje ćete definitivno razbuditi ako ćete tokom trčanja odraditi barem pet-šest kratkih tura s koljenima podignutima što više.

4. Tražite nagibe, uzbrdice i neravan teren

Ako ste ikako u mogućnost trčati prirodom svakako birajte terene koji su sve samo ne ravni. Uzbrdice, nizbrdice, jarci ... sve će vam to doći bolje od ravne staze jer će vas terati na trčanje različitog intenziteta te samim time aktivirati više mišića u telu.

A sve ovo možete napraviti i ako trčite na traci.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(index)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...