Najnovije vesti

VELIKI PROBLEM MNOGIM ŽENAMA: Evo zašto kosa OPADA nakon porođaja i kako to da SPREČITE!
Foto: Profimedia

Nekoliko meseci kasnije

VELIKI PROBLEM MNOGIM ŽENAMA: Evo zašto kosa OPADA nakon porođaja i kako to da SPREČITE!

Žena

Kosa je jedna od glavnih aduta mnogim ženama, pa su im bilo kakvi problemi sa njom često ozbiljan izvor nespokoja.

Opadanje kose je veoma čest problem, koji se javlja kao posledica nedostatka vitamina, ali i usled određenih terapija pri lečenju. Takođe, ovaj problem se javlja i nakon porođaja, usled promene nivoa raznih hormona.

Šta se dešava?

Za vreme trudnoće, kosa raste izuzetnom brzinom, zbog pojačanog lučenja estrogena.Međutim, nakon samo nekoliko meseci posle porođaja, nivo estrogena znatno opada, što kosi šalje signal „ne možeš da rasteš, odmoriˮ . Ovaj fenomen stručno se naziva „telogena alopecija”. Značajno opadanje kose može da traje od četiri do sedam meseci, pri čemu je u tom periodu moguće izgubiti više kose, nego što je poraslo za vreme trudnoće.

Kako to izgleda?

Većina žena primećuje gubitak kose po celoj glavi, a to je posebno izraženo na liniji rasta kose. Ona se pomera ka sredini i uskoro počinje da se prekriva „dečjim šiškamaˮ, tj. kratkom, novoizraslom kosom na čelu.

Kako rešiti ovaj problem?

Malo je načina da pobedite ovaj problem ako još dojite, jer sve što dospeva u vaš organizam, prenosi se detetu. Uravnotežena ishrana može pomoći zdravlju vaše kose u tako teškom periodu, ali su i određeni vitamini veoma značajni pri savladavanju ovog problema. Ako ne dojite, obnovu rasta kose može ubrzati sredstvo minoksidil. On proširuje krvne sudove na koži glave, što stimuliše rast kose i za šest meseci može porasti do čak deset centimetara.

redinfoportal

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...