SODA BIKARBONA VAM MOŽE POMOĆI: Rešite se neprijatnih mirisa ispod pazuha uz pomoć par trikova!
Foto: Profimedia

IMA REŠENJA

SODA BIKARBONA VAM MOŽE POMOĆI: Rešite se neprijatnih mirisa ispod pazuha uz pomoć par trikova!

Žena -

Izdvajamo najbolja pravila uz koja ćete se zauvek rešiti neprijatnog mirisa znoja.

Leto je vreme kad se pojačano znojimo, a vrućina i vlaga ispod pazuha neke dovode do ivice ludila zbog neprijatnog mirisa koji ponekad zahteva i pranje nekoliko puta dnevno.

Evo nekoliko saveta kako doskočiti neželjenom mirisu, šta učiniti kad je već gotovo, i kojim ga prirodnim metodama možete sprečiti.

Neprijatan miris ispod pazuha posledica je stvaranja bakterija. Znoj u kombinaciji sa vrućninom stvara idealnu podlogu za razvoj bakterija, koje uzrokuju neprijatan miris. I to baš u nezgodnom trenutku.

Znoj se sastoji uglavnom od vode, ali takođe sadrži šećer, so i hemikalije (poput amonijaka). Inače nema miris, ali kada se meša s bakterijama koje su na koži, stvara se neprijatan miris koji mnoge muči ako je znojenje preterano.

Kako da znate da li spadate u kategoriju ljudi koji se preterano znoje?

Evo nekoliko, nažalost, nepogrešivih naznaka:

  • prestali ste da kupujete bele majice jer se na njima uvek vide mrlje od znoja,
  • dovoljno je samo malo toplije vreme ili temperatura u sobi da osetite lagano znojenje,
  • po vrućinama vam je neprijatno da se rukujete s ljudima jer se bojite da imate vlažne dlanove,
  • u gužvama uvek brinete da li ste preblizu ljudima i hoće li osetiti da ste se oznojili.

Saveti za suzbijanje neprijatnog mirisa znoja

1. Svakodnevno tuširanje je obvezno. Nakon pranja važno je dobro osušiti područje ispod pazuha jer bakterije vole kombinaciju toplote i vlage. Koristite suv i čist peškir.

2. Nosite odeću od prirodnih materijala, kao što je pamuk ili lan, u kojima koža diše.

3. Izbegavajte jako začinjenu hranu i klonite se stresa. Naime, kad ste u stresu, pod pazuhom će se puno brže razmnožavati bakterije.

4. Redovno uklanjajte dlačice ispod pazuha - tako će biti i manje neprijatnih mirisa.

5. Kod jako vrućih letnjih dana, pojačanog znojenja i neprijatnog mirisa, možete oprati područje ispod pazuha više puta dnevno, čak i kad ste u velikoj žurbi ili čak u javnom WCu. Zavrnite rukave ako ne nosite majicu bez rukava i na majicu sa svake strane zakačite papirni ubrus ili maramice kako vam se odeća ne bi ukvasila. Na brizinu operite sapunom pazuhe i miris u trenutku nestaje.

6. Ukoliko ste ceo dan u žurbi i stresu, a za pola sata trebate stići na druženje sa prijateljicama ili sa svojim dragim, zavirite u svoju torbicu - imate li vlažnu maramicu za čišćenje ruku (idealno antibakterijsku), baby maramicu ili makar vlažnu maramicu za odstranjivanje šminke? Iskoristite nešto od toga za instant osveženje i rešavanje neprijatnog mirisa pod pazuhom. Nemate li vlažne maramice, možda imate tečnost za pranje ruku i obične maramice? I to će ukloniti bakterije.

Soda bikarbona kao lek protiv prehlade: Pobedite grip u samo 3 koraka

7. Jedno od najpoznatijih domaćih sredstava za borbu protiv neprijatnog mirisa pod pazuhom je - soda bikarbona. Možete je kupiti u bilo kojoj prodavnici u maloj posudici (koju možete nositi i u torbici). Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Ako ste isprobali sve moguće, a ni dalje se ne možete rešiti neprijatnog mirisa ispod pazuha, potražite lekarsku pomoć - proverite je li sve u redu sa vašim bubrezima i jetrom.

foto Profimedia
foto Profimedia

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track