Najnovije vesti

VLADETA JEROTIĆ: Decu najviše tuku roditelji u Srbiji! Evo kada to ne treba da radite
Foto: Dragan Kadić

Obratite pažnju

VLADETA JEROTIĆ: Decu najviše tuku roditelji u Srbiji! Evo kada to ne treba da radite

Žena
15:06h

Vladeta Jerotić, naš istaknuti akademik, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik skreće pažnju na roditelje da ne maze previše decu, ali i na to kada je opravdano batinama kazniti dete.

"Ako dete, i kad ste strogi, oseća ljubav, i ako ga nekad udarite po turu, neće biti posledica. Ako ne oseti ljubav – biće posledica. A roditelji umeju tako da se razbesne… Dete može izrasti u stabilnu osobu i ako je sigurno u ljubav samo jednog roditelja.

Mene je otac umeo da istuče, ali samo kad nešto zgrešim. Bio je pravedan. Pazite roditelji, nemojte kažnjavati dete ako ne utvrdite da je krivo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veliki problem, tipičan za roditelje na Balkanu, jeste postojanje klasičnog binarnog porodičnog para. Strog nepopustljiv, često surov otac i dobra, nežna, popustljiva majka kojoj očevi već generacijama prebacuju da takvim ponašanjem prema detetu razvija razmaženost i neposlušnost. Najgore je kad otac istuče dete, a onda majka privija dete, mazi ga, daje čokoladu… to se zove – turski tuševi. To nikako nije dobro.

A gledajući prostor bivše Jugoslavije decu najviše tuku roditelji u Srbiji, njih skoro 90 odsto. A nagrađivanje je skoro nepoznato. Nije teško izvući zaključke o razvoju samopouzdanja i dostojanstva srpskog čoveka koji je kao dete uglavnom kažnjavan, a retko nagrađivan, milovan, pohvaljivan."

Poslušajte ove mudre savete dr Vladete Jerotića, nemojte sopstvenoj deci rušiti samopouzdanje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Zelena učionica)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...