SATNICA VAM ČUVA LINIJU: Ručak u pravo vreme je najbolja dijeta!
Foto: Shutterstock

Isprobajte

SATNICA VAM ČUVA LINIJU: Ručak u pravo vreme je najbolja dijeta!

Žena -

Ako ste od onih što svakodnevno imaju nedoumicu "šta da kuvaju za ručak", ovo su neke smernice koje će vam olakšati i načiti vas da pravilno spremate ovaj važan obrok. Preporuku su osmislili nutricionisti, a odličan su izbor i za one koji žele da smršaju i za one koji samo žele da se zdravije hrane.

Kada je vreme za ručak?Dva do tri sata posle prve užine je vreme za ručak. To sve zavisi kada se budite i u koliko sati imate svoj prvi obrok. Ako ustajete u 8 ručak bi trebalo da bude oko dva.

Kalorije Za ručak ne bi trebalo da premašite cifru od 450-500 kalorija. Ako želite da smršate onda 450, a 500 je dozvoljeno za one koji žele da održavaju liniju.

Ugljeni hidrati Ne više od 50 do 65 grama je doza što je zapravo prilična količina koja će zauzeti oko 45 do 55 odsto ukupnih kalorija. Ugnjeni hidrati su važni, posebno u vreme ručka kada vašem telu i mozgu treba dodatna energija.

Proteini Zlatno pravilo - 20 do 30 grama proteina, "uzeće" vam od 17 do 25 odsto ukupnih kalorija, a pomoći će vam da se osećate sito, zadovoljno, sa dosta energije.

Masti Što se tiče količine, nutricionisti spominju od 13 do 18 grama masti, a to bi bio udio od 30 do 35 odsto ukupnog broja kalorija.

Vlakna Za ručak će biti dovoljno oko osam grama - dakle trećina dnevno propisane doze.

Šećeri Pripazite da količina ne prelazi četiri grama. Ako su vaš izbor prirodni šećeri(voće, sušeno voće)povećajte granicu sa četiri na 20 grama.

(Super žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track