NAPRAVITE SAMI: 10 brzih recepata za ukusne domaće sladolede! Prste da poližeš!
Foto: Profimedia

LAKO JE!

NAPRAVITE SAMI: 10 brzih recepata za ukusne domaće sladolede! Prste da poližeš!

Žena -

Sladoled je jedan od deserta za kojim jako često žudimo, ali retko ga pripremamo. Verovatno zbog toga što je većina recepata za sladolede poprilično složena , međutim, postoji i niz jednostavnih recepata koji ne zahtejvaju veliki angažman. Predstavljamo vam 10 recepata i ideja za smrznuti desert.

1. Medeni sladoled

Za neodoljiv sladoled s ukusom meda biće vam potrebno 500 g slatke pavlake, 2/3 šoljice meda i 4 belanca. Umutite slatku pavlaku i držite u frižideru, dok pripremate ostale sastojke. Med stavite u lonac i zagrejte do vrenja na srednjoj vatri. Neka se kuva dva minute, a za to vreme umitite belance. Vrući med vrlo polako dodajte belancima, neprestano mešajući ručnim mikserom, a s mešanjem nastavite dok se smesa ne ohladi. Belance s medom, zatim, lagano pomešajte sa šlagom i dobijenu sladolednu smesu zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi.

foto: Profimedia

2. Sladoled os smrznutog jogurta s bobičastim voćem

Ukoliko ste ljubitelj smrznutog jogurta, oduševiće vas ovaj recept s kojim ćete ga pripremiti u samo nekoliko minuta. Za smrznuti desert s jogurtom i voćem biće vam potrebno 500 g smrznutog bobičastog voća, 250 g hladnog jogurta, malo limunovog soka i oko 2 kašičice meda. Sve sastojke stavite u blender i ih miksajte dok ne postanu kremasti. Stavite ga u zamrzivač na tridesetak minuta, a onda uživate u poslastici.

foto: Profimedia

3. Kremasti sladoled od banana

Na sličan način priprema se i mnogima omiljen sladoled od banana. Pet zrelih banana ogulite i narežite na sitnije komade pa stavite u zamrzivač na barem dva sata, odnosno, dok se ne zamrznu, a zatim ih u blenderu miksajte nekoliko minuta kako bi se pretvorile u ukusnu sladolednu kremu.

foto: Profimedia

4. Sladoled od avokada

Zdravi i ukusan sladoled možete napraviti i od avokada. Dva veća avokada očistite i isitnite, pa im dodajte 60 ml slatke pavlake i isto toliko meda. Sve dobro usitnite u blenderu i zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi. Nakon otprilike šest sati zamrzavanja, privlačni zeleni sladoled od avokada biće spreman za konzumaciju. Po potrebi, pre posluživanja ga držite desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.

foto: Profimedia

5. Sladoled od jogurta

Ovaj sladoled neće biti presladak, a mlečni proizvodi će mu dati osveženje koje nam je toliko potrebno tokom visokih temperatura. Potrebno vam je: 1l jogurta, 3 čaše šećera (možete meriti i čašama od jogurta), 2 čaše mleka, 1 kisela pavlaka i 200g šlaga. U jednu posudu sipajte jogurt i dodajte šećer, a u drugu umutite šlag sa mlekom i dodajte pavlaku. Potom sastavite dve smese, promešajte i dodajte šta želite. Najbolje je dodati jagode ili maline. Možete ubaciti i izlomljenu čokoladu ili keks, sve po vašem izboru. Količina koju dobijate je zaista velika, možete je razdvojiti na tri ili četiri dela, pa napraviti više različitih ukusa.

foto: Profimedia

6. Sladoled od čokoldade

Ako spadate u one koji ne mogu da odole ovoj letnjoj poslastici, možete se zabaviti pravljenjem domaćeg sladoleda po ovom jednostavnom receptu. Za ukusan sladoled od čokolade trebaće vam: 1 l mleka, 100 grama šećera,

osam žumanaca, 200 gčokolade za kuvanje, slatka pavlaka ili šlag za dekoraciju. Umutite mikserom žumanca sa šećerom, a zatim istopite čokoldau. Mleko zagrevajte do ključanja, a zatim dodajte čokoladu uz stalno mešanje. Mešajte na vatri još par minuta, pa smesu polako, uz stalno mešanje dodajte umućenim žumancima.To još malo umutite mikserom, a zatim smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. Kad skinete sa šporeta, još malo izmiksirajte da bi sladoled bio rastresitiji, a zatim ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Ako ste odlučili da se bez griže savesti prepustite uživanju, pre služenja ukrasite šlagom ili slatkom pavlakom.

foto: Profimedia

7. Sladoled od dva sastojka

Ukoliko ste ljubitelj sladoleda od šumskog voća, oduševit će vas ovaj recept s kojim ćete ga pripremiti u samo nekoliko minuta.

Za ovaj divan, zdrav sladoled od šumskog voća nije vam potrebno mnogo namirnica a ni vremena, a isplati se samo tako! Sastojci koji su vam potrebni su smrznuto bobičasto voće i vrhnje za šlag.

foto: Profimedia

8. Sladoled od jednog sastojka

Za ovaj sladoled potrebne su vam dve banane. Priprema : Banane ogulite i isecite na kolutiće. Stavite ih na tanjir ili u kesicu i držite u zamrzivaču oko dva sata, dok se u potpunosti ne stvrdnu. Zamrznute kolutiće ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu masu. Izmiksane banane dobiće strukturu sladoleda i odmah su spremne za posluživanje, a ako želite da sladoled bude tvrđi, vratite ga u zamrzivač na još sat vremena. Ako želite da napravite još 3 različita ukusa, bananama (dok ih blendirate) dodajte 3-4 kašike „nutele“, zaleđene jagode i 2 kašike slatke pavlake, ili 3 kašike kakaoa i 2 kašike slatke pavlake.

foto: Profimedia

9. Sladoled koji ne goji

Temperature su u porastu i vreme je da pripremite svoj omiljeni osvežavajući letnji desert. Za pripremu ovog sladoleda vam je potrebno samo nekoliko minuta, a najbolji deo je da je zaista zdrav i nećete dobiti na težini. Potrebno vam je: 3 zamrznute banane, 3 kašike zamrznutog voća, pola kašike ekstrakta vanile, pola šolje indijskih oraha i 3 čaše vode Priprema: Stavite indijske orahe, vodu i ekstrakt vanile u blenderu i izmiksirajte sve sastojke. Dodajte smrznute banane i zamrznute bobice u blenderu i mešajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Ako želite da vaš sladoled bude slađi, dodajte malo meda. Stavite sladoled u frižider i

ostavitite da se ohladi.

foto: Profimedia

10. Sladoled od dinje

Za osvežavajući sladoled od dinje trebaće vam: 300 ml slatke pavlake, 175 g šećera, 1 zrela dinja srednje veličine i sok od 1 limuna

Priprema: U šerpi pomešajte šećer i slatku pavlaku. Stavite da proključa i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi, pa sklonite sa vatre. Skinite koru sa dinje, dobro je očistite od semenki i iseckajte je na komadiće, pa je stavite u blender zajedno sa sokom od limuna i pasirajte sve dok ne dobijete glatku masu. Tome dodajte smesu od slatke pavlake i šećera, pa sve još malo mutite u blenderu. Dobijenu kremu sipajte u posude i stavite u zamrzivač da se stegne preko noći. Ovaj sladoled poslužite s malinama jer njihov osvežavajući ukus odlično ide uz ukus dinje.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/24sata.hr/Opusteno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track