IMAMO JOŠ 2 DANA DO PETROVSKOG POSTA: Uz ove svete reči krenite da spremate jela (ODLIČNI RECEPTI)!
Foto: Profimeida

IMAMO JOŠ 2 DANA DO PETROVSKOG POSTA: Uz ove svete reči krenite da spremate jela (ODLIČNI RECEPTI)!

Žena -

Za vernike Srpske pravoslavne crkve (SPC) 12. juna 2017. godine počinje Petrovski post, koji će trajati do Petrovdana, 12. jula.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji SPC slavi 12. jula.

Ove godine, Petrovski post je nešto kraći, jer traje tačno mesec dana.

Iako suština posta nije hrana, Petrovski post uvek lakše "pada" od Božićnog zbog izobilja svežeg voća i povrća.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me".

Za vreme trajanja Petrovskog posta pravila nalažu da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste "na vodi".

1. POSNA KISELA ČORBU OD ZELJA

* 1 kg zelja, * 2 glavice crnog luka, * 2 kašike brašna, * 1 dl ulja, * 1 kašičica aleve paprike, so, * vinsko sirće, * 4 čena belog luka.

PRIPREMA SE NA SLEDEĆI NAČIN:

Propržiti luk na ulju, dodati brašno, alevu papriku i naliti 2l vode. Kada provri, dodati malo probareno, usitnjeno zelje i staviti da se kuva. Na kraju posoliti, pokiseliti po ukusu, izmaći sa vatre i urezati beli luk.

foto: Profimeida

2. ĆUFTE OD PASULJA

* pasulj, * ulje, * praziluk, * susam, * so, * biber.

PRIPREMA SE NA SLEDEĆI NAČIN:

Obareni pasulj ocediti od vode i rukama dobro izgnječiti. Posoliti pa praviti loptice (ćufte). Iseckati i propržiti praziluk na ulju, pobiberiti, pa luk rasporediti po tepsiji. Preko toga poređati ćufte od pasulja, posuti susamom po želji, poklopiti i peći. Tokom pečenja kontrolisati da ćufte ne pregore.

foto: Profimeida

3. HRSKAVI KROMPIR IZ RERNE

* 1 kg krompira, * 50 ml maslinovog ulja, * čen belog luka, * 50 g posnog margarina, * 2 kašike timijana, * 2 kašike vlašca, * peršun, * so.

PRIPREMA SE NA SLEDEĆI NAČIN:

Krompir operite sunđerom i po dužini odrežite tanku krišku da bi mogao čvrsto da stoji u tanjiru. Izrežite na tanke kriške, ali ne do kraja da bi ostao u komadu. Krompire poređajte u pleh obložen masnim papirom. Maslinovo ulje izmešajte sa otopljenim margarinom, sitno seckanim belim lukom i prelijte što dublje između kriški. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Tokom poslednjih pet minuta pečenja krompir pospite usitnjenim peršunom, timijanom i vlašcem, posolite i poslužite.

foto: Profimedia

4. OSLIĆ SA POVRĆEM

* 600 g fileta oslića, * 4 velika paradajza, * 4 glavice crnog luka, * 4 kašike maslinovog ulja, * 2 kašike seckanog svežeg peršuna, * so, * biber.

PRIPREMA SE NA SLEDEĆI NAČIN:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Paradajz operite i isecite na kolutove. Crni luk oljuštite i takođe isecite na tanke kolutove. Poređajte paradajz i crni luk na dnu vatrostalne činije pa preko povrća rasporedite filete oslića. Prelijte ih uljem, posolite i pobiberite po želji i pecite 30-40 minuta. Neposredno pre posluženja dodajte iseckani peršun.

foto: Profimeida

5. PIKANTNE TIKVICE:

* 3-4 tikvice srednje veličine, * brašno i malo aleve paprike, * 2-3 čena belog luka, * 1 veza peršuna, * šoljica ulja, * 2 kašike sirćeta, * origano, * so.

PRIPREMAJU SE NA SLEDEĆI NAČIN:

Tikvice očistiti, iseći na sasvim tanke kolutiće, pa uvaljati u mešavinu brašna, aleve paprike i soli i propržiti na vrelom ulju. Sitno iseckan beli luk, pomešati sa uljem, sirćetom i začinima. U dublju činiju ređati tikvice, pa ih prelivati mešavinom luka i ulja. Ostaviti najmanje 1 sat u frižideru da se sastojci sjedine. Ovo jelo može se praviti na isti način sa plavim patlidžanom, stim što se izrezan patlidžan prethodno mora posuti solju i ostaviti da odstoji kako bi pustio gorak sok.

foto: Profimeida

6. PASULJICA

* 1 kg pasulja tetovca, * 300 g šećera, * 300 g oraha, * 1 kesica cimeta, * mleveni orasi ili kokosovo brašno po želji.

PRIPREMA SE NA SLEDEĆI NAČIN:

Skuvati pasulj, ocediti, dodati šećer, orahe i cimet u prahu. Dobro izmešati, ohladiti i oblikovati bombice. Može se uvaljati u orahe ili kokosovo brašno.

foto: Profimeida

7. SVETOGORSKI KOLAČ

* 6 kašika džema, * 10 kašika šećera, * 1 kesica cimeta,

* kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža, * 1 kašika praška za pecivo, * 500 g brašna, * 1/4 l mlake vode, * 1 šaka seckanih oraha, * šaka ili dve suvog grožđa, * džem od kajsije, * 150 g posne čokolade za kuvanje.

PRIPREMA SE NA SLEDEĆI NAČIN

Džem i šećer izmiksati u mikseru da se dobije jedinstvena smesa. U smesu dodamo malo vode, cimet, narendamo koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodamo brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta. Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.

foto: Profimeida

Kurir.rs/posnajela/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track