OLAKŠAĆETE SEBI ŽIVOT: Na ovih 10 načina možete koristiti sirće!
Foto: Profimedia

KORISNI SAVETI

OLAKŠAĆETE SEBI ŽIVOT: Na ovih 10 načina možete koristiti sirće!

Žena -

Ako imate bocu sićeta koja samo stoji u kuhinji vreme je da počnete da je koristite češće nego kafu.

Između ostalog sirće je netoksično sredstvo za čišćenje, za odbijanje komaraca i može poslužiti kao suvi šampon.

1. Ublažite opekotinu od sunca

Kada je koža oseti krvne žile rastu, uzrokujući upalu kao reakciju. To oštećenje uzrokuje bol i peckanje. Sirće sadrži antiseptik. Pokušajte na to mesto staviti sirće i malo vode (zbog razređenja kiselosti) kako biste olakšali opekotinu i pokrenuli proces ozdravljenja.

2. Očistite svoje povrće

Natopite povrće pet minuta u rastvoru sirćeta i vode. Nakon toga isperite i obrišite ubrusom.

foto: Profimedia

3. Uklonite nabore na odeći

Napravite kombinaciju od jedne četvrtine sirćeta u šoljici punoj vode. Nanesite na odeću i pustite da se osuši. Naravno, uvek možete dodati koju kap eteričnog ulja kako bi vaša odeća mirisala fantastično.

4. Napravite suvi šampon

Alkoholno sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja pomaže u prevenciji bakterija i gljivica na glavi i zaustavlja perut. Kombinujte jednu čajnu kašićicu sirćeta po dve šoljice vode, poprskajte na koren i nastavite sa svojim danom.

5. Smanjite telesne mirise

Ispod pazuha se nalaze apokrine i lojne žlezde koje oslobađaju bakterije i ispuštaju mirise kada doživite stres, hormonalne promene ili teskobu. Budući da je sirće prirodni antiseptik, može smanjiti miris tela ubijajući nepoželjne bakterije.

foto: Profimedia

6. Umirite nadraženu kožu

Kada je vaša koža nadražena i crvena, očigledno je rešenje identifikovati šta uzrokuje reakciju i izbegavati ga u budućnosti, ali u međuvremenu možete namazati zahvaćeno područje sirćetom koji neutralizuje i smiruje kožu.

7. Umanjite mirise

Zbog svog kiselog sastava alkoholno sirće smanjuje molekule katrana koje stvaraju miris kada npr. pravite roštilj. Stavite šoljicu sirćeta u svaku sobu koja je puna dima. A sa odeće uklonite miris tako da dodate šoljicu sirćeta prilikom svakog pranja.

8. Uklonite mrlje od znoja

Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlezde izluče znoj lako se mogu ukloniti. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mesto i očistite krpom.

9. Uklonite mrlje na pločicama

Recite zbogom izbeljivaču.Alkoholno sirće je jednako učinkovito i sigurno. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, to će uzrokovati reakciju koja će vam pomoći u raspadanju nakupljanja oko vaših pločica u kupatilu. Napravite mešavinu sode bikarbone i vode. Raspršite površinu sa 1:1 smesom sirćeta i vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

foto: Profimedia

10. Odbijte komarce

Stavite sirće na izloženu kožu ili odeću jer komarci ne vole snažan miris i gorak ukus alkoholnom sirćeta kaže potpredsednica kompanije za kontrolu komaraca. Pomešajte šoljicu vode sa četvrtinom sirćeta i izradite sprej za prskanje za sebe, svoje kućne ljubimce i dvorište.

Kurir.rs/Ordinacija.večernji.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track