NE PIŠE SVE U UPUTSTVU: Žene moraju da znaju ovih 6 istina o kućnom testu za trudnoću!
Foto: Profimedia

NE PIŠE SVE U UPUTSTVU: Žene moraju da znaju ovih 6 istina o kućnom testu za trudnoću!

Žena -

Kada sumnjaju na trudnoću, većina žena najpre će kupiti kućni test na trudnoću.

Test dolazi sa uputstvom za korišćenje, ali postoje važne informacije koje možda ne pišu, a koje bi svaka žena trebala da zna.

1. Svi testovi na trudnoću mere istu stvar

Bez obzira na to radite li test kod doktora ili ga kupujete po povoljnoj ceni u apoteci, svi testovi za trudnoću mere istu stvar, hormon humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Taj hormon nalazi se u telu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe do trudnoće i fetus počne rasti, količina hormona u krvi i urinu poraste. Ako količina hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL), test na trudnoću biće pozitivan. Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan tj. trudni ste, a ukoliko je negativan - oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije.

foto: Profimedia

2. Test na trudnoću najbolje je napraviti ujutro (ali nije nužno)

Nakon nekoliko sati spavanja, HCG može se nakupiti u urinu i biti smešten u bešici. S tolikom količinom "hormona trudnoće" urin postaje koncentrovaniji i veće su šanse da će test biti pozitivan s obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat. Međutim, današnji testovi na su precizniji nego pre 10 godina zbog čega testiranje ujutru nije nužno, ali želite li biti potpuno sigurni da je rezultat tačan, napravite ga u jutarnjim satima. 3. Skuplji testovi na trudnoću nisu tačniji

Kada kupujete kućni test na trudnoću, nemojte gledati cenu jer će vam svaki test pokazati isto. Važno je znati da se kod testova koji pokazuju nešto ispod 25 jedinica povećava verovatnoća da test nije tačan jer se u telu inače, kada ne postoji trudnoća, nalazi mala količina hormona HCG (obično ispod 10 jedinica). Zaključak je da će svaki test biti dobar.

4. Ginekolog može napraviti drugačiju vrstu testa

Svi su testovi urina kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. Ali postoje i kvantitativni testovi koji mere količinu HCG-a u krvotoku. Kod žene kod koje postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda želeti da napravi kvalitativni test kako bi video povećava li se količina HCG-a kako trudnoća odmiče. U takvim slučajevima očekuje se udvostručenje HCG-a svakih 48 sati. 5. Vaše zdravstveno stanje može uticati na rezultate testa

Određeni lekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati količinu hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U retkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje toga hormona.

foto: Profimedia

6. Verujte testu Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavnozato što ne veruju da je test odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene napraviće test tri puta i tek onda otići ginekologu gde će napraviti isti test. Zaključak: dovoljno je napraviti jedan kućni test i otići ginekologu - ako je test dvaput pozitivan, trudni ste.

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track