DOBRO ŠTIVO: Obavezna lektira za plažu
Foto: Profimedia

NASLOVI KOJE MORATE PROČITATI OVOG LETA

DOBRO ŠTIVO: Obavezna lektira za plažu

Žena -

Teška ili laka literatura, na vama je da izaberete, a mi smo odabrali autore od Andrića od Parsonsa. Putovanje krećemo u Dalmaciji, a završavamo u Japanu

Leto je odavno stiglo i poslednji je trenutak da razmislite o knjigama koje će zauzeti svoje počasno mesto u koferu i ulepšati nam opuštajuće dane na plaži.

Iako smo sigurni da neki od vas već imaju plan, nije naodmet pregledati i novitete koje su nam u poslednje vreme pripremili izdavači. Teška ili laka literatura, na vama je da izaberete, a pre toga pogledajte šta vam Kurir preporučuje za čitanje u ovim toplim julskim danima.

Birajući naslove i autore od Andrića do Parsonsa, veoma smo vodili računa da u dobrom štivu mogu uživati pojednako i jači i slabiji pol. Putovanje krećemo u Dalmaciji, plovimo u Norvešku, a završavamo u dalekom Japanu.

foto: Promo

PRIČE - IVO ANDRIĆ

Klasika ne izlazi iz mode

Povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, objavljeno je kapitalno delo koje objedinjuje sve pripovetke našeg nobelovca u jednoj knjizi. Priče su date hronološkim redom, počev od prve „Dan u Rimu“ iz 1920. godine, u kojoj je Andrić našao sopstveni i prepoznatljiv književni izraz, do poslednje, „Ranjenik u selu“ iz 1971-72. Naši favoriti su „Anikina vremena“, „Bife titanik“ i „Zmija“. Klasika nikad ne izlazi iz mode.

Izdavač: Laguna

foto: Promo

GOŠĆA – TAKAŠI HIRAIDE

Za ljubitelje mačaka

Prava knjiga za sve ljubitelje mačaka. Radnja romana odvija u Japanu početkom devedesetih godina 20. veka, u vreme kada je ovom zemljom zavladala recesija. Mladi bračni par bez dece živi u iznajmljenoj kućici unutar prostranog imanja sa raskošnim vrtom, smeštenom u mirnom delu Tokija. Jednog dana u njihov život neopaženo ulazi jedna mala susedska mačka, božanstveno biće kao izvan ovog sveta, i u njega unosi neočekivanu radost. Melanholičan roman koji na izvanredno poetičan i slikovit način pripoveda duboko dirljivu priču o ljubavi.

Izdavač: Booka

foto: Promo

KRAJ NAMA POZNATOG SVETA - Erlend Lu

Buntovnik iz Norveške

Nastavak hitova „Dopler“ i „Volvo kamioni“ - roman koji ćete progutati za jedno popodne na plaži. Izuzetno zabavan i duhovit, Lu je buntovan pripovedač nesvakidašnje, pomalo iskrivljene percepcije. Međutim, dok mislimo da se zabavljamo čitajući o sumanutom ponašanju glavnog junaka, egocentrika neobičnih navika i nazora, zapravo se suočavamo sa apokaliptičnom autorovom vizijom.

Izdavač: Geopoetika

foto: Promo

NA OSAMI BLIZU MORA - ZORAN FERIĆ

Prva knjiga za jugonostalgičare

Roman je sastavljen iz devet priča čiji su glavni junaci legendarni dalmatinski „galebovi“, ti surovi lovci na ženska srca (i tela), svojevrsni zaštitni znak jugoslovenskih letovališta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Smešten na Rabu, roman prati sudbine nekolicine (anti)junaka i njihove „podvige“.Odrastanje i sazrevanje, promašene ljubavi, fina melanholija koja provejava epizodama.

Izdavač: Booka

foto: Promo

POSLEDNJA ŽRTVA - TONI PARSONS

Dobra krimi-priča

Tonija Parsonsa je proslavio roman „Čovek i dečak“, a radnju svog novog krimića „Poslednja žrtva“ smestio je delom u Srbiju. Nastavak priče iz serijala o detektivu Maksu Vulfu istražuje sudbine strašnije od smrti. Tražeći krivce i trinaestu nestalu devojku, glavnom junaku Beograd će biti jedini trag. Potraga za istinom glavnog junaka vodi u srce sveta krijumčarenja ljudi, masovnih migracija i tržišta robova 21. veka i primorava ga da postavi pitanje koje opseda naše doba: šta biste sve učinili da steknete dom?

Izdavač: Laguna

Foto: Profimedia, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track