Najnovije vesti

OVO SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: Evo koliko često leti treba da perete posteljinu
Foto: Profimedia

IZVOR ZARAZE

OVO SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: Evo koliko često leti treba da perete posteljinu

Žena

Važno je da posteljinu perete redovno jer se na njoj sakupljaju bakterije i grinje, a evo šta to "redovno" znači tokom leta.


Profesor mikrobiologije dr Filip Tijerno kaže da bi posteljinu i inače trebalo da peremo jednom nedeljno, ali ističe da je to posebno važno leti kada se više znojimo. Tijerno kaže da naš krevet brzo postaje "botanički park" za bakterije i gljive. Drugim rečima, krevet delimo sa gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim ćelijama kože, dlačicama, polenom, prašinom...

 

Mikrobiolog naglašava da broj bakterija za nedelju dana može ozbiljno da se poveća, zbog čeka preporučuje da sedmično perete posteljinu.

Dr Tijerno ističe da je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos blizu posteljine, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

 

foto: Profimedia

 

"Čak i ako inače niste alergični, moguće je da sve to izazove alergijsku reakciju", upozorava on. Nedelju ili dve dana "druženja" sa svim ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrab u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

 

A da bismo vam dočarali zašto je leti još važnije da redovno perete posteljinu, istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u proseku oko 98 litara znoja, a veći deo toga proizvodimo leti, kada je previše vruće. Kao što već znate, od znoja se umokri posteljina i pored vas u krevetu ubrzo počnu da se "izležavaju" i bakterije.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Mondo, Foto: Profimedia)

 

  

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Čak i ove stvari imaju ROK TRAJANJA: Koliko smete da koristite jastuk, hidrogen, četkicu za zube...? (VIDEO)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...