DOBILI STE UDARAC OD NERVOZNOG DETETA? Evo kako svaki roditelj mora da reaguje u toj situaciji!
Foto: Profimedia

URADITE DOBRU STVAR NA VREME

DOBILI STE UDARAC OD NERVOZNOG DETETA? Evo kako svaki roditelj mora da reaguje u toj situaciji!

Žena -

Deca često udaraju braću, sestre i drugare kada im ne daju neku igračku ili im nešto nije po volji. Roditelji ovakve situacije rešavaju manje ili više uspešno, ali problem nastaje kada i oni postanu “meta” izražavanja nezadovoljstva.

Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku deteta i kažete nešto poput – Ne smeš da me udaraš! Znam da si ljut, ali ne možeš da me biješ. To boli!

foto: Profimedia

Bitno je da ovo izgovorite čvrstim glasom, jer ga učite pravilima ponašanja. Ovako mu pokazujete da znate kako se oseća i da njegovo nezadovoljstvo ili bes nisu problem, već način na koji ih iskazuje.

U ovakvim situacijama trebalo bi da jasno stavite do znanja detetu koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Tek nakon toga možete da ga naučite kako da iskaže svoja osećanja na pravi način.

foto: Profimedia

Dopustite mu da viče iz sveg glasa, ili da nogama lupa o pod. Neka crvenim flomasterom šara po papiru ili rukama udara u jastuk. Ipak, pre nego što mu ponudite neku od ovih opcija, prvo odlučite koja od njih je za vas najprihvatljivija. Poenta je da mu pomognete da na nedestruktivne načine izrazi svoj bes.

Kurir.rs/Fokus.ba, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Neadekvatno roditeljstvo: Šta kada mama i tata imaju različite pristupe u vaspitanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track