OTKRIVAMO NAJVEĆU ZABLUDU MRŠAVLJENJA: Saznajte da li ste zaista smršali ili samo izgubili višak vode!
Foto: Profimedia

KADA STE POSLEDNI PUT STALI NA VAGU?

OTKRIVAMO NAJVEĆU ZABLUDU MRŠAVLJENJA: Saznajte da li ste zaista smršali ili samo izgubili višak vode!

Žena -

Stali ste na vagu i nekom magijom (ili samo poboljšanom ishranom) uspeli da smršate 3,4 kilograma od prošlog puta. Ne možete da verujete jer se nakon samo nekoliko dana ovakav rezultat pokazao. Da li je to zaista tako ili vas vaga vara? Pre nego što zaigrate pobednički ples, trebalo bi da saznate da li ste zaista izgubili kilograme ili je u pitanju dehidriranost...

Postavite sebi nekoliko sledećih pitanja i na kraju ćete znati šta je zaista izgubljeno – voda ili masti...

1. Kada ste se poslednji put izmerili?

Gubljenje kilograma i transformacije se ne dešavaju preko noći i ekstremno je teško izgubiti više od 100g masti u 24 sata. Ovo je posebno tačno ako ste počeli sa dijetom koja se zasniva na izbalansirnoj ishrani. Međutim, preko noći možete izgubiti 2-3kg vode, pa ako ste se merili prošle nedelje i izgubili 2kg – onda ste verovatno zaista smršali.

foto: Profimedia

2. Da li vam kilaža varira ili stoji?

“Pravo” gubljenje kilograma je konzistentno, dok količina vode može da varira. Ako u jednom danu možete da izgubite 5kg vode, isto toliko vode možete i da povratite. Svaki put kaad stanete na vagu, treba da vodite računa o tome koliko vam se tokom vremena smanjuje kilaža. Ako primetite značajan gubitak koji nikako ne spada u neku normu, verovatno je u pitanju dehidratacija. Zato je bitno vreme merenja: na vagu stanite ujutru, nakon odlaska u kupatilo i pre doručka.

3. Šta ste jeli u poslednjih 24 sata?

Na duže staze (nedelje i mesece) hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na gubitak težine. Ali, hrana u poslednjih 24 sata ima najveći uticaj na promenljivu težinu vode u telu. Dok su natrijum i ugljenihidrati vitalni nutrijenti potrebni za zdravlje, zbog njihove prekomerne upotrebe telo može da zadrži više vode u organizmu nego inače. Sa druge strane, njihovo smanjivanje od normalne količine može da utiče na smanjenje količine vode u organizmu, što objašnjava zašto neke žene gube mnogo kilograma na početku dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata. Ako je poslednjih nekoliko obroka imalo malu količinu ugljenih hidrata i soli, vaga će pokazati smanjenu količinu vode u organizmu.

4. Mensrtualni ciklus

Dok je zadržavanj vode jedan od većih simptoma PMS-a, veća kilaža se može smanjiti nakon što dobijete ciklus i ostati na istom tokom ovulacije i posle nje. Tokom i kratko nakon ciklusa, verovatno ćete imati manje vode nego pre. Nazovite to nagradom koju dobijamo za sve proživljene bolove.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zenskimagazin, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Smršajte bez vežbanja, gladovanja i odricanja: 3 moćna napitka munjevitom brzinom tope masne naslage

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track