(FOTO) POLA (27) SE BUDI U KRVAVOJ POSTELJINI: Čupa kožu sa nogu, svi misle da se drogira a zapravo krije veliku tajnu
Foto: Profimedia

TEŠKA BORBA

(FOTO) POLA (27) SE BUDI U KRVAVOJ POSTELJINI: Čupa kožu sa nogu, svi misle da se drogira a zapravo krije veliku tajnu

Žena -

Pola Sadtman (27) iz Kanade, često je bila na meti osuda da se drogira, ali njeno telo krije veliku tajnu.

Naime, kada pogledate u njene noge, videćete jezivu sliku. Ona čupa kožu sa njih, što je posledica traume nakon pobačaja.

Ova bolest se zove dermatilomanija i podrazumeva, bukvalno, čupanje kože sa tela i lica. Uzroci mogu biti razni, a Polin je trauma zbog gubitka deteta.

Njeno stanje se izmaklo kontroli i danas joj je telo potpuno prekriveno ožiljcima, a ona je prvi put, posle 10 godina - koliko se bori sa ovom bolešću, skupila hrabrost da obuče šorts.

"Pokušavam da nađem najsitniju nesavršenost na koži i onda nastojim da je se rešim", objasnila je Pola kako je dospela u današnje stanje.

foto: Profimedia

Psiholog joj je objasnio da njena navika ima unutrašnji uzrok.

"Rekao mi je da ne volim sebe i da to projektujem na svoje telo. Ne mogu da se rešim unutrašnjih problema, pa pokušavam da sredim nesavršenosti na svom telu", navodi ona.

Pola to radi i kada spava.

"Ponekad se budim u krvavoj posteljini. Kopam se i u snu, kada nisam ni svesna da to radim", iskrena je Pola.

foto: Profimedia

Zbog svojih rana često se stidela i da izađe na ulicu.

"Kada vide moje noge, prolaznici me pitaju da li je to od droge i šta nije u redu sa mnom. To mi je uništilo samopouzdanje", kaže Pola.

Dermatolog je odmah utvrdio da je reč o dermatilomaniji i dao joj kremu za zalečenje rana.

"Imala sam 20 godina tada i izgubila sam bebu. Tada sam razvila ovaj sindrom", otkriva devojka.

foto: Profimedia

Stanje je postajalo sve gore i gore, ali nakon što je Pola upoznala svog sadašnjeg verenika, povratilo joj se samopouzdanje i nada se izlečenju.

"Prestala sam na osam meseci, ali sam ponovo počela da se kopam. Onda sam se jednog jutra probudila i rekla sebi da je dosta" iskrena je Pola.

Ona je uložila veliki trud da se izleči.

"Odsekla sam nokte, izbacila sve makaze iz kuće, kao i sav drugi pribor kojim bih mogla da povredim sebe", kaže Pola.

Ona nije nosila šortseve, haljine, ni suknje čitavih sedam godina, jer joj je bilo neprijatno od pogleda znatiželjnih prolaznika.

"Pre mesec dana počela sam ponovo da ih nosim, jer sam shvatila da ja nisam moji ožiljci. Oni su samo deo mog života i onoga što sam prošla u njemu", navodi Pola.

foto: Profimedia

I dalje privlači poglede, ali komentara je sve manje.

"Kažem im da pitaju, ako su radoznali", dodaje ona.

Njen verenik je pun razumevanja i ljubavi i on joj je trenutno najveća podrška. A, Pola sada objavljuje fotografije sebe u šortsu na društvenim mrežama, jer želi da podigne svest o bolesti od koje i sama boluje.

"I dalje postanem anksiozna u većem okruženju i pred nepoznatim ljudima. Ali, naučila sam da udahnem duboko i pomirim se sa tim da privlačim pažnju. Jer, sasvim je normalno da ljude zanima šta mi se desilo", navodi Pola, koja je danas okružena ljudima koji je vole i podsećaju da je dobra osoba.

To je ono što je i nateralo da se bori sa bolešću.

"Prestala sam da mislim samo na sebe i sada mi je cilj da i ja pomognem drugima u istoj situaciji. Da sam pre pet godina srela nekog poput sebe sigurna sam da bi se stvari drugačije odvijala i da bih promenila svoje ponašanje. Možda neka od tih osoba koje me pogledaju na ulici traži pomoć, a ja mogu da utičem na nju", zaključuje Pola.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track