Najnovije vesti

MNOGO ŽENA IMA DEPRESIVNU VAGINU: Evo šta to znači i kako da joj pomognete!
Foto: Profimedia

ovo su simptomi

MNOGO ŽENA IMA DEPRESIVNU VAGINU: Evo šta to znači i kako da joj pomognete!

Žena

Seksualno prenosive bolesti, infekcije, pa čak i porođaj, sve te stvari vezane za intimno zdravlje brinu žene, ali retko koja uopšte zna da i postoji pojam "depresivna vagina" a kamoli šta on zaista znači.

Sigurno se sećate scene iz kultne serije "Seks i grad" kada Šarlot saznaje da pati od ovog stanja, a ispostavilo se da još mnogo žena brine ovaj problem koji je stvaran i vrlo bolan.

foto: Profimedia

Medicinski termin je vulvodinija, i od njega pate žene u svom dobima.

Simptomi su osećaj peckanja iako nema znakova infekcije. Čak i najmanji dodir, bilo prilikom seksa ili samo prilikom postavljan ja tampona, izaziva neverovatan bol, zbog čega je seks sa vulvodinijom praktično nemoguć.

- Ono što pomaže kod ovog stanja su antidepresivi, zato je i stanje dobilo naziv depresivna vagina - objašnjava dr Vanesa Makej sa Rojal koledža za ginekologe.

- Vulvodinija je neobjašnjiv bol u vulvi, koži koja okružuje ulaz u vaginu. Tačan razlog je nepoznat, ali se veruje da je problem u nervima koji se nalaze u samoj vulvi. Najčešći simptomi su peckanje i bol na dodir. Bol je stalan, samo je nekad jačeg a nekad slabijeg intenziteta, a pogoršava se kada sedite. Ograničen je na jedan deo vulve, ali nekada se širi ka zadnjici ili unutrašnjem delu butina - objašnjava dr Makej i kaže da periodi bola dolaze i odlaze neočekivano i da traju od nekoliko nedelja pa i do nekoliko meseci.

foto: Profimedia

Kako olakšati sebi ovo stanje?

- Obavezno nosite samo veš koji je sav od pamuka i izbegavajte uske stvari. Takođe, izbegavajte sve proizvode za intimnu higijenu poput vlažnih maramica, kupki za intimno područje, ali izbegavajte i kupanje u kadi. Ipak, ne izbegavajte seks iako je bolan, jer tako samo pogoršavate stanje. Isprobajte nekoliko poza i vidite u kojoj se osećate najlagodnije. Antidepresivi su ovde najbolja opcija, ali u svakom slučaju treba se konsultovati sa ginekologom - zaključuje na kraju dr Makej.

Kurir.rs/thescottishsun.co.uk

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...