Najnovije vesti

NEMA VIŠE DILEME ZA DOMAĆICE: Evo koliko zaista košta tegla ajvara kada ga napravite same!
Foto: Profimedia

PRONAĐITE PROVEREN RECEPT

NEMA VIŠE DILEME ZA DOMAĆICE: Evo koliko zaista košta tegla ajvara kada ga napravite same!

Žena

Jedna od prvih asocijacija na početak jeseni je svakako priprema omiljenog srpskog namaza od paprike - ajvara. Savremeni način života uticao je da sve veći broj domaćica ovaj namaz kupuje.

Probali smo da izračunama koliko nas košta tegla ajvara kada je sami proizvedemo i da li se isplati njegova priprema.

Postoje brojni recepti, koji se uglavnom dele na one u kojima se paprika bari ili peče. Postoje stavovi da je jedini pravi ajvar onaj od pečene paprike, dok je od barene ekonomičniji, odnosno dobije se više ajvara. Na osnovu provereno dobrog recepta za ajvar od barene paprike sa plavim patlidžanom, sastavili smo kalkulaciju njegove cene koštanja.

Recept za ajvar od barene paprike

Potrebni sastojci su:

- 30 kilograma crvene paprike

- 10 komada (oko 7 kg) plavog patlidžana

- 3 litra ulja

- 900 militara belog sirćeta

- 18 kašika šećera

- 10 zrna bibera

foto: Profimedia

Barenje paprike vrši se u tri ture po 10 kilograma, gde se u 3 litra vode stavlja 6 kašika ulja, 6 kašika soli i isto toliko šećera, kao i 300 mililitara sirćeta. Za barenje ove količine paprika, dovoljna je navedena količina vode i sastojaka. Za barenje nove ture priprema se nova smesa za barenje. Kada se celokupna količina paprike obari, potrebno je da se sačeka da se ocedi. Kada se paprika ocedi, vrši se njeno mlevenje, za koje se obično koristi mašina za meso. Izmlevena paprika se prži i neprekidno meša, uz dodavanje ulja dok smesa ne postane vazdušasta. Prženje traje oko četiri sata. Topao ajvar se stavlja u zagrejane tegle, koje se pune do vrha, koje se nakon zatvaranja prevrću naopako dok se ne ohlade. Od 30 kilograma paprike po ovom receptu dobija se 15 tegli od 750 mililitara.

Kalkulacija troškova proizvodnje

foto: Kurir

Kao što smo pomenuli, od ove količine sastojaka dobijeno je 15 tegli ajvara od 750 mililitara . Do cene koštanja jedne tegle dolazimo na sledeći način:

3.170din/15kom = 211,33 dinara po teglici

Ukoliko nemate ambalažu od prethodne godine, dodaćemo još troškove tegli:

211,33din + 25din = 236,33din

Ajvar od cepkane pečene paprike

Za pripremu ajvara na ovaj način potrebno je 7 kilograma crvene paprike, koja se nakon pečenja očisti. Zatim se iseče na kockice. Potrebno 400 mililitara ulja zagrejati u šerpi i dodati papriku. Dok se paprika prži, dodaje se oko 300 mililitara sirćeta i soli po ukusu (dovoljno je oko pola čaše od jogurta). Kada provri, kuva se oko 20 do 30 minuta. Nakon toga se stavi u vruće tegle. Od date količine sastojaka dobija se oko 3 tegle paprike.

Kurir.rs/ Agroklub, Foto: Profimedia

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 10 razloga zašto treba jesti turšiju!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...