Najnovije vesti

UKLONITE NEPRIJATAN MIRIS: Ovo je najbolji način da se oslobodite zadaha od belog luka
Foto: Profimedia

SAVETI

UKLONITE NEPRIJATAN MIRIS: Ovo je najbolji način da se oslobodite zadaha od belog luka

Žena

Beli luk čini svako jelo ukusnijim, ali svoju aromu ostavlja u ustima znatno više i duže nego što bismo to želeli. Zato vam dajemo spisak namirnica koje mogu da uklone neprijatan ukus belog luka iz vašeg daha.

Američki istraživači otkrili su koje će namirnice ukloniti neprijatan miris belog luka iz vašeg daha. Oni tvrde da su jabuke, sok od limuna i nana posebno efektni. Zeleni čaj, peršun i spanać vam takođe mogu pomoći, sudeći po istraživanju objavljenom u žurnalu “Nauka o hrani”. Jedno od jedinjenja u belom luku – alil metal sulfide – ne može biti rastavljeno tokomo varenja, što dovodi do njegovog oslobađanja kroz dah i znoj.

foto: Profimedia

Od svih namirnica koje su naučnici posmatrali, jabuka je bila posebno učinkovita, a naučnici smatraju da je zbog toga što se ona ponaša kao dezodorans koji ubija neprijatan miris. Sve namirnice koje su efikasno eliminisale “ostatke” belog luka, bogate su jedinjenjima koja se nazivaju polifenoli i koja razbijaju neprijatna jedinjanje unutar belog luka.

foto: Shutterstock

Kako bi dobili najbolji efekat, naučnici preporučuju da beli luk kombinujemo sa ovim namirnicama kad god je to moguće. Mleko je takođe izuzetno efikasno kada je u pitanju "značajno smanjenje" koncentracije hemikalija koje belom luku daju njegov dugotrajni miris koji svi pokušavamo da izbegnemo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Superzena, Foto: Profimedia, Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...