ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Tamponi su u ovim situacijama veoma opasni! Mogu da izazovu rak!
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA!

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Tamponi su u ovim situacijama veoma opasni! Mogu da izazovu rak!

Žena -

Tamponi su jeftini, brzo i jednostavno se koriste i štite nas od stalnog straha od sedanja na belim presvlakama.

Prodaja tampon se iz godine u godinu povećava, I zaista su udobniji za nošenje od uložaka. Doduše, nisu baš toliko bezopasni kao što mislimo. Obični tamponi sadrže razne hemikalije i otrovne sastojke. Ekološki test pokazao je da je kod 15 vrsti ispitanih tampona tek jedna bila bez grešaka. U drugima su pronađeni tragovi pesticida, dioksina, ftalata (omekšivača), halogeni spojevi te čak i formaldehid (koji uzrokuje rak).

Druga opasnost od tampona onda kada zaboravite da ih promenite. Naime, ostane li tampon duže vreme u telu, može uzrokovati sindrom toksičnog šoka, a to čak može - ako nastane sepsa ili dođe do otrovanja krvi – uzrokovati i smrt. Stoga, stručnjaci savetuju menjanje tampona svakih dva do osam sati.

foto: Profimedia

Obični tamponi, osim toga, imaju premaz koji čini glatku površinu tampona (zbog lakšeg stavljanja), a to je najčešće napravljeno od vune koja je obrađena pesticidima i insekticidima. Taj sjajni sloj ne utiče na sposobnost upijanja tampona. Zamisli, običan tampon može – zbog umetnih sastojaka od kojih je napravljen – trajati do 500 godina pre nego što istrune. Zdravija i prie svega ekološki prihvatljivija varijanta su tamponi od bio-pamuka. Osim toga, kod izbeljivanja se na njima ne koristi hlor, te nema sintetičkih i hemijskih dodataka.

Alternativa su obični ulošci i menstrualne čašice. Prema jednom istraživanju čašice čak i poboljšavaju seksualni život žene, jer smanjuju suvoću vagine.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/miss7.24sata.hr./Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track