Najnovije vesti

LAKŠE DO SAVLADAVANJA ČITANJA, PISANJA, JEZIKA, PA ČAK I MATEMATIKE: Roditelji, nećete verovati kako muzika utiče na razvoj vašeg mališana!
Foto: Profimedia

Brojne studije dokazale višestreuk pozitivan uticaj

LAKŠE DO SAVLADAVANJA ČITANJA, PISANJA, JEZIKA, PA ČAK I MATEMATIKE: Roditelji, nećete verovati kako muzika utiče na razvoj vašeg mališana!

Žena

Brojne studije su pokazale da muzika ima pozitivan uticaj na razvoj dece u
različitim aspektima od motorike, preko govora i inteligencije pa do socijalnog i emocionalnog razvoja.

 

foto: Profimedia

 

Deca koja sviraju bar jedan muzički instrument pokazuju bolja postignuća na testovima iz matematike, logike, pa čak i na testovima inteligencije. Motorno su često spretnija, jer muzika poziva na ples i igru, objašnjava logoped Dragana Filipović.

 

foto: Foto: Privatna arhiva

 

A koji su najčešći benefiti koji deca mogu da imaju od muzike?

 

POTEŠKOĆE U GOVORU POGAĐAJU SVAKO 20. DETE: Roditelji, ako i vaš mališan muca, ovi saveti će vam biti neprocenjivi!

 

"Muzika i razvoj govora su usko povezani. Mnoga deca slušajući muziku uče nove reči, ovladavaju ritmom u govoru, memorišu fraze i rečenice koje kasnije koriste u svakodnevnoj komunikaciji. Neretko se dešava da deca sa autizmom, koja imaju poteškoće u komunikaciji, progovore upravo zahvaljujući muzici koja se koristi tokom logopedskog tretmana. Kratke pesmice, u kombinciji sa igračkama i didaktičkim sredstvima, se u ovakvim slučajevima koriste kao pokretač u razvoju govora.

 

foto: Profimedia

 

S obzirom da su govor, čitanje, pisanje, pravopis i gramatika usko povezni
muzika pomaže deci u ovladavanju ovih veština. Tako će dete koje svira bar
jedan muzički instrument verovatno sa lakoćom savladavati školsko gradivo iz srpskog jezika ili “upijati” strane jezike.

 

foto: Profimedia

 

Muzika kao sredstvo za podsticanje detetovih talenata se možete koristiti na svim uzrastima. Tokom prenatalnog razvoja, dok je u maminom stomaku, beba čuje zvuke koji dolaze iz spoljašnje sredine. Pojedine bebe već posle 16. nedelje registruju muziku i mamin glas. Za vreme trudnoće majke mogu izabrati da slušaju klasičnu muziku koja najviše prija bebama.

 

NE BRINITE, NISTE JEDINI, I VOJVOTKINJA KEJT SE NAŠLA U ISTOJ SITUACIJI Savet stručnjaka: Evo kako se nositi sa dečijim izlivom besa na javnom mestu

 

Tokom ranog dečijeg razvoja, od 1. do 3. godine roditelji mogu puštati deci pesme koje su jednostavne za izgovor i imaju određeni ritam koji poziva na pljeskanje, skakanje, okretanje i ples. Na ovaj način se stimuliše razvoj govora i motorike kod dece", piše Filipovićeva.

 

foto: Shutterstock

 

Na predškolskom uzrastu mogu se koristiti pesme koje pomažu deci da nauče azbuku, te da pravilno izgovaraju pojedine glasove. Pored pomoći u razvijanju određenih veština muzika nam, pre svega, omogućava da uživamo i da se opustimo, bilo uz klasične umirujuće tonove ili uz brz ritam dobre rok muzike.

 

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Profimedia)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RUSKINJA ANASTASIJA JE NAJLEPŠA DEVOJČICA NA SVETU: Sada je pokazala kako LEPO peva! Oduševićete se!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...