Najnovije vesti

DOBRO POGLEDAJTE LICE: Da li ste znali da bubuljica na nosu može da bude znak ovog zdravstvenog problema?
Foto: Profimedia

oprezno

DOBRO POGLEDAJTE LICE: Da li ste znali da bubuljica na nosu može da bude znak ovog zdravstvenog problema?

Žena

Kada koža iznenada izgubi sjaj, počne da se masti, suši ili da se osipa, znak je da nešto u telu ne radi kako treba, kaže ajurveda.

 

Drevna ajurvedska tehnika i kineska medicina dovode u vezu disbalans koji se javlja u našim telima s pojavom bubuljica i akni na koži, kao najvećem organu. Na mapi lica, nastaloj pre skoro deset hiljada godina, tačno su iscrtane veze između pojedinog dela lica i organa. Njihovi putokazi mogu da nam posluže i dan-danas kao pomoćno sredstvo za rešavanje upornih problema na koži.

 

BRADA

Uporne promene na bradi najčešće ukazuju na poremećaj hormonske ravnoteže, kao i na nedovoljan unos hranljivih materija

kroz ishranu.

 

REŠENJE: Uravnotežena ishrana, naročito prilikom držanja dijete. Takođe, treba izbegavati i tešku, masnu, začinjenu hranu, alkohol i kofein, koji remete normalan rad hormona. Poželjni su boravak na svežem vazduhu i duge šetnje.

 

T-ZONA I ČELO

Razne promene na čelu, nosu i predelu između obrva nastaju usled problema sa bešikom i organima za varenje, naročito kada se previše unosi masna i industrijski prerađena hrana, koja izaziva visok nivo insulina. Visok insulin pak diže nivo androgena, koji stimuliše produkciju sebuma i zatvara pore, te povećava šansu da se pojave bubuljice.

 

REŠENJE: Detoksikacija, koja podrazumeva unos mnogo veće količine obične vode, svežeg sezonskog voća i povrća.

foto: Profimedia

 

NOS

Bubuljice koje se često pojavljuju na nosu najčešće ukazuju na problem s visokim pritiskom, slabom cirkulacijom ili nedostatkom vitamina B.

 

REŠENJE: Manje masne hrane, jer se tako snižava holesterol odgovoran za naslage na krvnim sudovima, zbog kojih slabi cirkulacija i skače pritisak. Dnevna doza vitamina B u obliku suplementa takođe će pomoći, baš kao i pilinzi i maske za odmašćivanje kože.

 

OBRAZI

Na obrazima se nalazi mnoštvo malih krvnih sudova koji nam, prema mapi lica, daju tačan uvid u stanje pluća. Kada su izraženiji, znak su čestih alergija i preterivanja s cigaretama. Krivci za crvenilo na obrazima su i bakterije koje se na lice prenose sa mobilnog telefona i ruku.

 

REŠENJE: Alergološko ispitivanje, kojim se iz ishrane ili okruženja otklanjaju potencijalni izazivači crvenila, baš kao i duvan. Treba da pojačate i higijenu ruku, kao i da pazite čime sve dodirujete obraze, što uključuje i vaš pribor za šminkanje – četku za puder, sunđer za rumenilo.

 

(Kurir/Žena, Foto:Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...