Najnovije vesti

KUPUJETE DECI DOSTA IGRAČAKA? Kada ovo pročitate, shvatićete koliko im odmažete!
Foto: profimedia

stručnjaci upozoravaju

KUPUJETE DECI DOSTA IGRAČAKA? Kada ovo pročitate, shvatićete koliko im odmažete!

Žena

Kako se bliži vreme božićnih poklona roditelji ne štede novca da obraduju svoju decu, ali mnogo igračaka, koliko god bile lepe, mogu da zatrpaju ne samo prostor, već i um deteta, upozoravaju stručnjaci.
 

Mališani se kreativnije i lepše zabavljaju sa manjim brojem igračaka, smatraju naučnici. 

foto: profimedia

Aleksia Mec sa Univerziteta u Toledu i njene kolege, proučavali su vezu između broja igračaka i načina na koji se deca igraju, uključivo vreme koje dete provede igrajući se pojedinom igračkom. U eksperimentu je učestvovalo tridesetšestoro dece uzrasta od 18 do 30 meseci.

 

Takođe, proučavali su dečju kreativnost, kao i sposobnost dece da zamisle, između ostalog, dečju kanticu kao bubanj ili šešir.

 

Deca su se igrala u igraonici. Tokom  prve igre u igraonici su bile samo četiri igračke, a tokom druge šesnaest. Kada je u igraonici bilo 16 igračaka, deca su se igrala koristeći više igračaka i provodila manje vremena sa svakom pojedinačno. Međutim,kada su ta ista deca bila u igraonici sa samo četiri igračke, više vremena su posvetila jednoj igrački - nešto više od 15 minuta.

foto: profimedia

 Oni su došli do zaključka da su prvi pokušaji igranja često površni i jednostavni, ali kada se dete zainteresuje za određenu igračku, tada je sva njegova pažnja usmerena na nju.

 

(Kurir.rs/Večernji.hr, Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...