icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ŽENE, NE USPEVAJU VAM KOLAČI? Evo gde najčešće grešite a da toga niste ni svesne!
Foto: PROFIMEDIA

kiksevi

ŽENE, NE USPEVAJU VAM KOLAČI? Evo gde najčešće grešite a da toga niste ni svesne!

Žena

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod.   

 

Često se događa da iako pravite kolače po receptu, oni ne ispadnu onako kako ste želeli.  

 

Naime, kada domaćice spremaju male slatke zalogaje prave određene greške, a da toga nisu ni svesne.

 

1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto


Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i proizvodi ugljen - dioksid kada je pomešana sa kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirće. Sa druge strane, prašak za pecivo proizvodi ugljien-dioksid kada se pomeša sa vodom.

 

foto: PROFIMEDIA

2.  Otvarate vrata rerne za vreme pečenja


Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote koja uzrokuje stvaranje lošeg kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je  tačno određeno vreme da se pretvori u željenu teksturu, puštanjem toplote dolazi do ispuštanja toplog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

 

3. Predugo mešate testo


U poslednje vreme sve više se koriste automatizovani mikseri sa kojim je najpre potrebno naučiti rukovati pre nego što se upustite u njegovo korišćenje. Naime, prejako promešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i margarin snađno mešaju, dok druge sastojke treba mešati ručno.

 

4. Zaboravljate da protresete kalup s testom


Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete. Međutim, mnogi ovo izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je bitan jer pretresanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha što sprečava da kolač splasne i ostane sa rupom u sredini.

 

foto: Profimedia

5. Belance naglo dodajete u smesu
Greška koju brojni rade u nastojanju da što pre završe sa pripremom kolača je naglo dodavanje izmućenih belanaca u smesu. Naime, na ovaj način belanci postaju vodenasti, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belance treba u smesu dodavati sa kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno promešati ostatak.

 

6. Predugo ostavljate žumance i šećer bez mešanja
Brojni recepti naročito za torte počinju prvim korakom mućenja žumanaca sa šećerom, ali  lagani poduhvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu kolača. Naime, formira se šećer i stvaraju se kristali koje je teško izmutiti i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vezujuu u homogenu smesu.

 

 

Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto:Profimedia

 

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.