JELOVNIK PREMA GODINAMA: Žene, evo šta treba da jedete kada imate 30, 40, 50 godina da biste bile zdrave i snažne!
Foto: profimedia

ishrana

JELOVNIK PREMA GODINAMA: Žene, evo šta treba da jedete kada imate 30, 40, 50 godina da biste bile zdrave i snažne!

Žena -

Zdrave žene do svojih tridesetih godina mogu da jedu šta god žele bez posledica po zdravlje i na liniju. Međutim, od 30. rođendana situacija se menja.

Ishranu treba menjati sa godinama, to znaju i vrapci na grani. Ono o čemu treba da vodite računa je da svom organizmu uvek obezbedite dobar i dovoljan energetski balans kako biste bile zdrave i snažne.

Pubertet Kalcijum je od velike važnosti za kosti adolescenata - u brojkama to iznosi 1300 mg dnevno, a potreban je i dodatak vitamina D.Vodite računa o unosu i potrošnji kalorija. 20. i 30. godina U ovim godinama obaveze se naglo gomilaju, neredovno jedete, pa birajte više voće, povrće i vlakna. Barem dve voćke dnevno, 400 grama povrća i 200 grama žitarica treba da budu vaš izbor. Što se tiče proteina, 100 grama po obroku biće dovoljno.

foto: profimedia

40. i 50. godina Ulaskom u srednje godine žene se suočavaju sa velikim hormonskim promenama. Bitno je da jedete što više hrane koja sadrži antioksidanse. Treba da pripazite na unos kalorija zbog usporavanja metabolizma i smanje fizičke aktivnosti. 60. i 70. godina Ključ zdravlja su proteini. Razlog zašto su oni sada tako važni je brzo opadanje mišićne mase u ovim godinama. Uz proteine potreban je i kalcijum.

foto: profimedia

(Kurir.rs/Superžena, Foto:Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track