BIVŠI DEČKO VAM JE POSTAO PRAVI PRIJATELJ? Bežite od njega glavom bez obzira, evo šta se krije iza svega!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE POTVRĐUJE

BIVŠI DEČKO VAM JE POSTAO PRAVI PRIJATELJ? Bežite od njega glavom bez obzira, evo šta se krije iza svega!

Žena -

Prema studiji objavljenoj u jednom magazinu biti u prijateljskim odnosima sa bivšim partnerom nije znak zrelosti.

Naučnici sa Univerziteta Ouklend su u sklopu studije analizirali karakterne crte 861 osobe i istoriju njihovih veza. Oni su odgovarali na pitanja o svojim trenutnim vezama kao i na pitanje jesu li prijatelji sa svojim bivšima nakon čega su odgovarali na pitanja kojima se utvrđuju narcistička i psihopatska obeležja ličnosti.

foto: Profimedia

Najmračnije karakteristike ličnosti utvrđene su kod osoba koje su rekle da će ostati u dobrim odnosima sa bivšim partnerima. Naizgled, psihopate će ostati prijatelji sa bivšima jer tako ostvaruju pristup seksu, novcu i informacijama.

S obzirom na to da su prihopate veliki šarmeri lako im je održavati "strateški" odnos s bivšim partnerom.

foto: Profimedia

"Izlasci i ljubav su dovoljno teški i bez spoznaje da bivši partner želi ostati prijatelj sa nama jer ga na to motiviraju psihopatske karakteristike. Kada to uzmete u obzir, onda je zanimljivo otkriti zašto ljudi održavaju odnos sa bivšima. Oni su možda zainteresovani za seks, informacije ili nešto treće. Evidentno ne razmišljaju o tome kako će to uticati na tu osobu", rekla je psiholog Polet Šerman.

foto: Profimedia

Ona je dodala i to da je imala klijente koji su održavali dobre odnose sa bivšim partnerom iz altruističkih razloga.

"Bivšima su hteli samo najbolje, uživali su u njihovom društvu i znali su da od njih ne smeju tražiti seks. Poštovali su granice. U mnogim slučajevima ih bivši partner ili više nije privlačio ili su dovoljno poštovali svoje trenutne partnere i nisu hteli doći u neugodnu situaciju. To nije uvek lako, ali je moguće i važno je imati na umu da vaš bivši partner nije nužno psihopata ako želi sa vama ostati prijatelj", rekla je.

Kurir.rs/Klix.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track