RODITELJI, AKO STE I SAMI LJUBITELJI PISANE REČI, OVI SAVETI ĆE VAM BITI NEPROCENJIVI: Evo kako da naučite svoje dete da voli knjige
Foto: Profimedia

Nebrojeni benefiti za rast i razvoj mališana

RODITELJI, AKO STE I SAMI LJUBITELJI PISANE REČI, OVI SAVETI ĆE VAM BITI NEPROCENJIVI: Evo kako da naučite svoje dete da voli knjige

Žena -

Brojne su dobrobiti koje će imati vaše dete tokom rasta i razvoja ukoliko ste vi ljubitelj knjige i stvorite naviku redovnog čitanja u porodici. Odgajanje ljubitelja knjige je zabavno, lako i sa brojnim benefitima za dete.

Ukoliko vam je čitanje na poslednjem mestu zbog obaveza ili nemanja navike vreme je da to promenite sa prvom trudnoćom. Napravite prostora za čitanje knjiga za sebe, ali i za čitanje sa detetom.

foto: Profimedia

Ukoliko hoćete da odgajate ljubitelja knjige neophodno je i da vi sami volite knjigu. Knjige za bebe su najvažnije. Kada je dete okruženo knjigama od malih nogu lako će stvoriti naviku da redovno čita.

AKO VAM JE DETE HIPERAKTIVNO, NE OČAJAVAJTE: I slavni plivač Majkl Felps kao mali je prevazišao impulsivnost, a evo šta savetuju defektolozi

Obično tokom trudnoće buduće mame imaju više slobodnog vremena za čitanje. Ovo je ujedno i najbolje vreme da počnete da čitate “zajedno” sa bebom.

Kako da to uradite?

Ukoliko vam nije poznato, bebe čuju naš govor, muziku i zvukove koji dolaze spolja. Zato čitajte naglas svakog dana, savetuje defektolog-logoped Dragana Filipović.

foto: Foto: Privatna arhiva

Možete da čitate bilo koje štivo u kome vi uživate od recepata za kolače, ljubavnog romana, pa do vesti iz ekonomije. Sadržaj koji čitate nije važan. Važan je zvuk vašeg glasa, ritam i tempo govora.

LAKŠE DO SAVLADAVANJA ČITANJA, PISANJA, JEZIKA, PA ČAK I MATEMATIKE: Roditelji, nećete verovati kako muzika utiče na razvoj vašeg mališana!

Dobro su poznata eksperimentalna istraživanja koja su pokazala da ukoliko svakog dana čitate detetu istu priču ili recitujete pesmicu dok je u stomaku da će je nakon rodjenja prepoznati i prestati da, na primer, plače kako bi čulo dobro poznate reči.

foto: Profimedia

Takođe, slična istraživanja na ovu temu pokazuju da broj reči kojima je izložena beba direktno utiče na razvoj govora i jezika kod deteta na kasnijem uzrastu.

POTEŠKOĆE U GOVORU POGAĐAJU SVAKO 20. DETE: Roditelji, ako i vaš mališan muca, ovi saveti će vam biti neprocenjivi!

A sam razvoj govora i jezika direktno će uticati na detetova postignuća u školi. Međutim, obavezno je da reč bude živa i da dolazi od vas ili vaših bližnjih. Nije dovoljno da uključite tv ili radio.

foto: Profimedia

Nakon rođenja bebe počnite sa knjigama koje će pokrenuti čula. Knjige napravljene od različitog materijala, zvučne, te knjige sa ilustracijama. Beba će uživati u zvuku vašeg glasa.

NE BRINITE, NISTE JEDINI, I VOJVOTKINJA KEJT SE NAŠLA U ISTOJ SITUACIJI Savet stručnjaka: Evo kako se nositi sa dečijim izlivom besa na javnom mestu

Može izgledati kao da vas ne čuje, ali nemojte biti zavarani jer od malih nogu deca “upijaju” naše ponašanje, rutine, govor, jezik, kao i navike koje će biti utemeljene na ranom uzrastu i trajati tokom celog života. Jedna od najlepših i navika sa brojnim prednostima je svakako čitanje, zaključuje Filipovićeva.

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KO RADI TAJ I GREŠI! EVO, U STVARI, KAKO IZGLEDA KADA MI PRAVIMO PROGRAM! Spremite se za smeh do suza!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track