NE MOŽETE DA ZAMISLITE JUTRO BEZ CIGARETE I KAFE: Kada ovo pročitate, DOBRO ćete razmisliti pre nego što opet posegnete za ovim ritualom!
Foto: profimedia

naučnici upozoravaju

NE MOŽETE DA ZAMISLITE JUTRO BEZ CIGARETE I KAFE: Kada ovo pročitate, DOBRO ćete razmisliti pre nego što opet posegnete za ovim ritualom!

Žena -

Ako biste pušača pitali čega bi se pre odrekao, cigareta ili kafe, sigurno biste umesto odgovora dobili samo prekoran pogled.

Pušači obično ne mogu da zamisle početak dana bez cigarete uz prvu jutarnju kafu. Mnogi se pitaju zašto je to tako, pa su naučnici odlučili da na to daju odgovor. Naime, krivac za ovu krajnje nezdravu kombinaciju su geni.

Istraživači sa Bristol univerziteta otkrili su da ljudi koji imaju takozvani "duvanski gen" češće moraju da uz cigaretu obavezno piju i kafu.

Nikotin menja način na koji telo procesuira kofein. To znači da ima određeni uticaj na ljudski metabolizam i on brže razlaže kofein. Zato je pušačima potrebno više kofeina za iste efektei zato instiktivno posežu za kafom kada zapale cigaretu.

foto: profimedia

Takođe, istraživači smatraju da ovaj "duvanski gen" nije evoluirao bez veze i da verovatno razlog za to nije pušenje, već nešto mnogo korisnije što treba da se otkrije.

Ono što bi pušači trebali da imaju na umu je da svom zdravlju nanose nepopravljivu štetu time što uz kafu pale cigaretu. Kada konzumiraju istovremeno cigarete i kafu oni time uzrokuju veću krutost arterija nego kada je konzumiraju odvojeno u različito vreme.

Nikotin i kofein utiču na srce i doprinose određenim rizicima, pored krutosti arterija oni uzrokuju i brojne srčane bolesti. Zajedno mnogo štetnije utiču na zdravlje srca nego kada se konzumiraju odvojeno. Dolazi do veće prokrvljenosti i to se javlja i kod muškaraca i kod žena.

I jedna i druga supstanca su stimulansi, ali dok kafa povećava protok krvi nikotin sužava arterije pa tako srce ima problema u radu jer mora da ispuni zahteve koji se od njega očekuju dok mu ove dve supstance smetaju. Dugoročna kombinacija kafe i cigareta dovodi do pojave depresije. Koliko god je dobro s vremena na vreme popiti šoljicu kafe ujutru, cigarete nikada nisu dobar izbor.

Ukoliko vam je kafa sama po sebi okidač za cigaretu postoji par načina kako možete da izbegnete pušenje uz ispijanje šoljice omiljenog napitka.Kao zamena za cigaretu može da vam bude seckano povrće, ili jednsotavno popite zeleni čaj sve dok ne prevazižete tu naviku.

Kako biste smanjili štetu koju cigarete nanose vašem zdravlju potrebno je da ugasite cigaretu kada dođete do pola, pijte dosta tečnosti, jedite mnogo svežeg voća i povrća i jedite hranu koja smanjuje želju za cigaretama. Takođe, budite fizički aktivni, boravite u prirodi što više možete i nikada ne kombinujte cigarete i kafu.

foto: Profimedia

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track