(FOTO) ROĐENA JE SA 400 GRAMA I LEKARI JOJ NISU DAVALI ŠANSE: 6 meseci od rođenja najmanje bebe dogodilo se ČUDO! Evo kako sada izgleda!
Foto: Profimedia

NIJE SE PREDALA

(FOTO) ROĐENA JE SA 400 GRAMA I LEKARI JOJ NISU DAVALI ŠANSE: 6 meseci od rođenja najmanje bebe dogodilo se ČUDO! Evo kako sada izgleda!

Žena -

Upoznajte malenu Setu koja je rođena sa samo 400 grama i veličine dlana. Prozvali su je najmanjim novorođenčetom u Aziji, a posle pola godine konačno je izašla iz bolnice i to živa i zdrava!

Seta je rođena 15. juna carskim rezom u 28. nedelji kada je njenoj majci pritisak skočio što je dovelo u opasnost njen život.

Na rođenju težila je svega 400 grama i bila je duga 21 centimetar pa su je prozvali najmanjom rođenom bebom koja je preživela u Aziji.

"Ona je naše čudo. Borila se i borila iako nije imala šanse, ali uspela je", rekli su njeni ponosni roditelji, majka Seta (48) i otac Giriraj (50) iz Radžastana u Indiji.

foto: Profimedia

Nakon rođenja lekari su malenoj Seti dali 0,5 posto šanse da živi bez oštećenja mozga, a nikad pre nije bilo zabeleženo preživljavanje tako male bebe u Indiji i južnoj Aziji.

"Kad je rođena, nismo znali šta da očekujemo. Borila se da diše pa smo je odmah stavili na respirator kako bi proširili njena nezrela pluća. Njena creva nisu bila dobro razvijena pa nismo mogli adekvatno da je hranimo. Morali smo da počnemo s potpunom parenteralnom ishranom, što znači da smo joj davali i aminokiseline i lipide, minerale, vitamine i elemente u tragovima direktno u krvotok", rekao je neonatolog i direktor bolnice "Sunil Janged"

foto: Profimedia

Prvih dana Seta je izgubila na kilaži, ali nakon sedam nedelja počeli su da je hrane mlekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dečje bolnice NICU.

Lekari kažu da je struktura njenog mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba.

Lečenje ove bebe koštalo je milion rupija (oko 13.000 evra), ali bolnica je roditeljima naplatila samo osnovne troškove zbog njihovih slabih prihoda.

Seta je rođena s nedovoljno razvijenim plućima i nije mogla samostalno da diše, njena koža bila je gotovo providna, a minijaturna stopala nisu bila veća od palca njenog oca. Nedovoljno razvijeni bili su i njeno srce, mozak i bubrezi...

foto: Profimedia

Sada, šest meseci kasnije, ima 2,35 kg i dovoljno je jaka da je otpuste iz bolnice.

"Odlučili smo da spasimo život bebe i pružili joj potrebnu negu jer smo hteli da pošaljemo poruku svetu da žensko dete mora biti zaštićeno", kazao je Janged pa nastavio:

"U državi kao što je Radžastan u kojoj je čedomorstvo ženske dece na vrlo visokoj stopi, morali smo da napravimo korak kako bismo sprečili tu groznu praksu."

foto: Profimedia

U Radžastanu devojčice još uvek predstavljaju teret i bacaju se odmah po rođenju u smeće ili ih roditelji napuštaju.

Podsetimo, najmanja beba ikad preživela je Emilija Grabarcik, koja je težila 229 grama kada je 2015. godine rođena u Nemačkoj.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Žena,I.K., Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track