ŽENE, RAZMISLITE! Evo koliko jajnih ćelija gubite tokom menstruacije i kako plodnost godinama opada!
Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

MISLITE NA VREME

ŽENE, RAZMISLITE! Evo koliko jajnih ćelija gubite tokom menstruacije i kako plodnost godinama opada!

Žena -

Žensko telo krije brojne tajne koje su čak i samim damama nepoznate. Ukolikok ste mislili da u toku menstrualnog ciklusa gubite jednu jajnu ćeliju, varate se.

Tokom jednog ciklusa žena izgubi jednu jajnu ćeliju ili dve u slučaju da je postojala mogućnost blizanačke trudnoće. Greška! Izgube ih preko 1.000!

U ovulaciji dolazi do otpuštanja jedne jajne ćelije koja je sazrela i može da bude oplođena. Jajna ćelija sazreva i kada dostigne zrelost biva otpuštena i spremna za oplodnju spermatozoidima. Prava istina je u tome što se mnogo više jajnih ćelija priprema na put kroz Falopijeve tube do materice, ali da samo jedna uspeva u tome. 15 do 20 folikula se aktivira, ali kako ne uspeju da sazru oni umiru u procesu koji se naziva atresija.

foto: Profimedia

Usled procesa odumiranja ćelija mesečno žene izgube dodatnih 1.000 i više jajnih ćelija jer se ovaj broj razlikuje od osobe do sosobe. Ukoliko pretpostavimo da je ovako, onda dolazimo do brojke da gube 1.021 jajnu ćeliju mesečno!

Za razliku od muškaraca kojima se nova sperma stalno stvara i obnavlja, jajne ćelije su brojčano ograničene. Devojčice se rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija koje se formiraju u njihovim jajnicima dok su još u materici, a pretpostavlja se da se stvori oko 5 miliona jajnih ćelija.

foto: Profimedia

Kada uđu u pubertet, sa početkom menstrualnog ciklusa one gube određeni broj jajnih ćelija. Iako varira od žene do žene, oko 95 odsto žena ima manje od 12 odsto ukupnog broja jajnih ćelija sa 30 godina. Do 40. taj broj se smanjuje na 3 odsto, a samo na 1 od 40 do 50 godine.

Tokom ovulacije dolazi do otpuštanja jedne jajne ćelije spremne za oplodnju, a ovulaciju oseti mali broj žena jer kod većine prođe bez tegoba. Dobre vesti za žene su da je metoda zamrzavanja jajnih ćelija jako rasprostranjena i dostupna i u Srbiji. S obzirom da plodnost žena počinje da opada kada napune 25 godine, ova metoda je siguran način da sačuvate vaše jajne ćelije za kasnije kada budete želele potomstvo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/myfuturebaby.com, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track