MRAČNA STRANA RAZVODA U SRBIJI: Došlo vreme da deca nisu najveći problem, a evo šta je...
Foto: Profimedia

MRAČNA STRANA RAZVODA U SRBIJI: Došlo vreme da deca nisu najveći problem, a evo šta je...

Žena -

Ponekad razvod ne znači u bukvalnom smislu razdvajanje partnera. Iako započinju nove živote, pojedini bivši supružnici ostaju pod istim krovom, a kao najveći razlog za takvu vrstu odluke navode se finansije, neisplaćeni krediti i briga o deci.

Da li je uopšte moguć i kako takav život izgleda govori bračni savetnik Maja Lazić.

Kada parovi ušetaju u sud radi pokretanja razvoda, bilo putem tužbe ili sporazumno, njih život trebalo bi da krene novom putanjom. Pakovanje stvari i traženje novog doma, početna je stanica od koje kreću. Ipak, iako je ovo najčešći primer, sve više parova u svetu sklapa dogovor da uprkos razvodu, ostane u zajedničkom domu i nastavlja uredno da vodi svoje živote.

Razlog su finansije

Nemogućnost plaćanja privatnog smeštaja, neisplaćeni krediti, ali i želja da sa decom provode puno vreme, utiču na odluku da bračne razmirice i probleme ostave po strani i razumno započnu ovakvu vrstu života. Obično je reč o kratkom periodu, ali nije retkost i da (bivši) supružnici žive u istoj kući mesecima ili godinama.

Takva vrsta zajedničkog života zahteva potpuno novi pristup, a partneri moraju biti spremni na potpuno prilagođavanje i veliki kompromis. Bračna savetnica Maja Lazić kaže da je ovo brzorastući trend u svetu. Iako to nije karakterističan primer za Srbiju, ona ističe da se susrela sa klijentima koji više nisu želeli da žive zajedno ali su oboje bili jako vezani za svoj dom zbog čega su se rastali i nastavili da žive u razdvojenim krilima kuće.

foto: Shutterstock

"Njihova deca su već odrasla i imali su dosta praznih soba. Niko od njih nije želeo da se odseli, te su došli na ideju da ipak ostanu u istoj kući. Oni su načinili neobičan korak – ne samo da su podigli zid u kući već su podelili i baštu. Kuća sada ima dva ulaza", navodi Maja.

Ipak, za mnoge parove koji su bili u braku, ovakav način podele kuće nije moguć. Umesto toga, oni moraju da ostanu zajedno jer im finansije ne dozvoljavaju selidbu i početak samostalnog života.

"Često na odluku da ostanu zajedno u istoj kući najviše utiču nesiguran posao, smanjenje plata, otkazi i krediti. Ljudi nemaju finansijku stabilnost, saterani su do ćoška i nemaju mogućnost izbora", ističe Maja.

foto: Profimedia

Supružnici koji se pak odluče na zajednički život, iako više nisu u emotivnom odnosu, moraju voditi računa o uslovima života jer ih čekaju brojni izazovi. Kako stvari među njima ne bi kulminirale, a potencijalne svađa i razmirice nastavile i dalje, partneri moraju kazati svoje želje i očekivanja.

"Potrebna je mentalna priprema jer osobe koje su do nedavno bile u braku moraju sada pod novim uslovima da nastave da žive zajedno. Menjanje kreveta i spavanje u različitim sobama je samo deo, potom sledi totalna promena dotadašnjih bračnih aktivnosti kao što su kuvanje i čiščenje. Kada je reč o plačanju računa i finansijskim troškovima, oni treba da se odvoje što je više moguće", napominje bračni terapeut.

U slučaju da parovi imaju malu decu Maja ističe da će ona biti pod velikim uticajem razvoda, bez obzira što njihovi roditelji žive zajedno. Promena dosadašnjih obrazaca ponašanja može u velikoj meri uticati na njih zbog čega je potrebno da izdvojite vreme i razgovarate sa mališanima kako bi im što lakše objasnili vaš odnos.

"Mnoge aktivnosti koje su do sada radili zajedno kao porodica će biti prekinute, poput zajedničkog ručka, porodičnih šetnji... Ako im ne objasnite na lep način, deca mogu biti zbunjena zbog ovih promena, a u nekim slučajevima mogu kriviti sebe za novonastale okolnosti. To se može odraziti na njihovo zdravlje, ali i na učenje i ponašanje u školi."

Zato je važno da pre nego što donesete odluku i opredelite se na ovu vrstu života, jasno postavite granice i napravite spisak odgovornosti. Na primer, podela kućnih poslova, vreme provedeno sa decom, plaćanje računa. Takođe, morate odlučiti koji je sledeći korak koji ćete preduzeti i što pre shvatiti da takva vrsta života može biti samo trenutna.

foto: Profimedia

Kurir.rs/B92/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track