BILA JE OPSEDNUTA ZDRAVOM HRANOM: To je dovelo do ozbiljnih zdravstvenih posledica! Ovo je njena ISPOVEST!
Foto: Printscreen

OPASNOST PO ZDRAVLJE

BILA JE OPSEDNUTA ZDRAVOM HRANOM: To je dovelo do ozbiljnih zdravstvenih posledica! Ovo je njena ISPOVEST!

Žena -

Blogerka Eloiz du Luart (24) otkrila je kako ju je popularan režim ishrane "klining iting" doveo do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Ona je o svom iskustvu govorila za Bi-Bi-Si, objašnjavajući kako je usvajajući sva pravila režima čiste ishrane, postajala sve opsednutija izborom namirnica koje jede.

Tako je razvila ozbiljan poremećaj pod nazivom ortoreksija.

Za razliku od anoreksije, poremećaja u ishrani koji je Eloiz imala kao tinejdžerka, ortoreksija se neidentifikuje kao klinička dijagnoza, ali su mnogi zdravstveni stručnjaci svesni ovog problema.

"Dok se anoreksija odnosi na potpuno izbegavanje hrane, ortoreksija je strah od toga da osoba jede namirnice zbog kojih neće biti zdrava. Često takva osoba ne može da unese u organizam ništa osim zdravih namirnica".

S obzirom na to da je iz svoje ishrane izbacila mnoge namirnice, Eloiz nije dobijala sve potrebne hranljive materije, te su njene kosti postale krhke i patila je od neuhranjenosti.

"To je bio lažni osećaj savršenosti. Sada kada pogledam nazad, vidim samo kontrolu i opsesiju".

Njena opsednutost zdravom hranom se nije završavala na društvenim mrežama.

Kako kaže, često je pravila izgovore da ne izađe na večeru, ili ako ode, birala je određene restorane u kojima je mogla da jede nešto sa menija.

Ovaj način života, doveo je do preloma kičme dok je vežbala. Tada je shvatila da je vreme da napravi promenu. Zakazala je konsultacije sa dijetetičarom Rene Mekgregor koju je zamolila da je nauči kako pravilno da jede.

Blogerka savetuje sve ljude koji imaju problema sa ortoreksijom da znaju da ne treba da imaju ekstremno zdravu ishranu.

"Ako želite parče kolača, pojedite ga. Ako ne, nemojte. Potrebno je da jedete sve namirnice, a ključ je umerenost", zaključila je.

Kurir.rs/SuperŽena,Foto: PrintScreen Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track