NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Evo koliko vino utuče na vaše zdravlje!
Foto: profimedia

istraživanje

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Evo koliko vino utuče na vaše zdravlje!

Žena -

Crnom vinu se propisuje niz dobrih učinaka na zdravlje, a novo istraživanje otkrilo je da sadrži materije koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj duplji, prenosi BBC. Ali, stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry, naučnici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne duplje.

foto: profimedia

Upoređivali su učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na semenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalepe za zube i desni i izazivaju karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilepe, ali polifenoli su bili delotvorniji.

Naučnici priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja to što je sprovedeno izvan ljudskog tela na ćelijama koje su simulisale tkivo desni.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina oštećuje zubnu gleđ.

foto: profimedia

Kurir.rs/ BBC, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track