OVO NISTE ZNALI: Evo zašto slavimo Dan žena!
Foto: profimedia

8. mart

OVO NISTE ZNALI: Evo zašto slavimo Dan žena!

Žena -

Danas slavimo Međunarodni Dan žena poznatiji, poznatiji kao 8.mart. Nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Nakon naporne nedelje u kojoj ste morali da se služite svojim umećem obavljanja mnoštva obaveza u isto vreme i budete heroina dana predlažemo vam da predahnete jer je danas vaš dan.

Današnje uspešne žene u modi mogu biti ponosne na svoje koleginice jer su upravo one zaposlene u proizvodnji obuće i tekstila 8. marta u Njujorku krenule u demonstracije i napravile veliki korak napred za sve žene u budućnosti.

foto: profimedia

Nakon što je policija rasterala demonstrantkinje, one su dva meseca kasnije osnovale svoj sindikat, a organizovana okupljanja su se na taj datum održavala i narednih godina. Najpoznatiji je bio onaj 1908. godine kada je na ulicama preko 15.000 žena zahtevalo bolje uslove rada, pravo glasa i bolje plate.

U Kopenhagenu je održana Druga konferencija žena socijalista, na inicijativu nemačke revolucionarke Klare Cetkin. Na ovoj konferenciji je ustanovljen praznik Dan žena u znak sećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. Već sledeće godine Međunardni dan žena proslavilo je više od milion ljudi. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914.

Mnoge dame kažu kako bi volele da se o njima vodi računa tokom cele godine, a ne samo na današnji dan, pa vam mi to i želimo - da vam svaki dan bude osmi mart.

foto: Profimedia

Kurir.rs/SuperŽena, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) MNOGO VIŠE OD KARANFILA I PAŽNJE: Zbog ovih stvari je 8. mart bitan za žene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja