(RECEPT) DOMAĆICE, SPREMITE SE ZA MLADENCE: Evo zašto je važno da spremite baš 40 kolačića!
Foto: printscreen

Priča o Mladencima

(RECEPT) DOMAĆICE, SPREMITE SE ZA MLADENCE: Evo zašto je važno da spremite baš 40 kolačića!

Žena -

Pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak 22. marta praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

foto: printscreen

Jedan od srpskih običaja, koji je vezan za dan mladenaca jesu mladenčići koji se mese kao uspomena na smrt “Četrdeset mučenika”. Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, peku ih i premazuju medom.

Mladenci i mladencici

Kako se prave Mladenčići?

Potrebno je: 1/2 kg mekog brašna 1 sveži kvasac 1 kašičica šećera 1 kkašičica soli 2 dl tople vode 0,5 dl ulja 2 kašika šećera kora od narandže - izrendana med suvo grožđe ili karanfilić

Priprema

Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, narandžine korice i

soli. Umešeno testo ostaviti na toplom da odstoji pola sata da naraste.

Odmoreno testo premesiti, rastanjiti ga na debljinu od 0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi i napraviti 40 kolačića - mladenčića (zbog običaja i tradicije, a u sećanje na Četrdeset mučenika). Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića (mladenčića), pa ako vam preostane testa, zadnji kolačić napravite da bude veći.

Kolačiće izbockati na nekoliko mesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, poređati ih u pleh i pustiti da malo nadođu. Mladenčiće peći 20 minuta i tako još tople premazati medom.

Po želji, radi dekoracije, možete u sredinu staviti zrno suvog grožđa ili karanfilić.

foto: printscreen

Kurir.rs/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sutra slavimo Mladence: Ako želite da vam brak uspe, čim ustanete uradite OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track