ŠMINKATE SE I KADA STE BOLESNE: Opasnost vreba, a niste ni svesne!
Foto: profimedia

budite obazrive

ŠMINKATE SE I KADA STE BOLESNE: Opasnost vreba, a niste ni svesne!

Žena -

Kad ste bolesne, malo šminke čini da se koliko toliko oraspoložite. Ali, ako ste zakačili gadan virus, a šminkali ste se, određene proizvode treba da bacite kad ozdravite.

Problem je u tome što bakterije i virusi sasvim lepo mogu da žive u proizvodima za šminkanje i to prilično dugo. Ako se šminkate dok ste bolesni, milioni bakterija prave male kolonije na karminima, rumenilu i ostalim proizvodima za ulepšavanje.

Najveći rizik, naravno, predstavljaju ruževi za usne.

"Kad ozdravite, trebalo bi da bacite karmine koje ste koristili dok ste bili bolesni", kaže Morgan Stat, sanitarni inspektor organizacije koja se bavi bezbednošću potrošača.

foto: Profimedia

Ali, postoji i rešenje koje će vas manje koštati: pažljivo odsecite tanji deo sa vrha ruža ili balzama sa usne, a proizvod spolja prebrišite alkoholom.

Osim karmina, opasni su i proizvodi za oči, ajlajneri i maskare naročito, pošto mogu da izazovu konjuktivitis i druge infekcije oka, i njih je najbolje baciti i zameniti novim.

Četkice za šminkanje trebalo bi da operete čim ozdravite, a to se savetuje i u normalnim okolnostima, kada ste zdravi. Preporuka je da ih perete jednom sedmično.

foto: profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track