Najnovije vesti

(VIDEO) BUDITE SPREMNI ZA VASKRS: Dodajte sodu bikarbonu kada kuvate jaja, a razlog je FENOMENALAN!
Foto: Profimedia

ZA LEP VASKRS

(VIDEO) BUDITE SPREMNI ZA VASKRS: Dodajte sodu bikarbonu kada kuvate jaja, a razlog je FENOMENALAN!

Žena

Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik, kojem se najviše raduju deca koja uživaju u oslikavanju i farbanju jaja.

Međutim, nekada veliki problem zadaje upravo ljuštenje kuvanih jaja

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisedne jelo.

foto: Profimedia

Starija jaja se gule lakše, ali kod svežih je obrnuto, odnosno dolazi do problema s uklanjanjem ljuske.

Da bi izbegli takva neprijatna iznenađenja, dok se kuvaju u vodu dodajte kašiku soda bikarbone. 

Soda bikarbona će povećati vlažnost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

foto: Profimedia

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

* Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje okomito - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

* Zagrijavanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

foto: Profimedia

* Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

* Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. Zavisno od veličine jaja, biće vam potrebno oko tri minute.

* Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a belanac će biti gumenastiji.

* Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju. * Ako želite da dobijete kajganu u ljusci, tada jaja dobro promučkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...