SVAKO JUTRO ZA DORUČAK JELA JE 3 JAJA: Evo šta se desilo sa NJENIM TELOM posle nekoliko nedelja
Foto: Profimedia

ODLUKA KOJA JOJ JE PROMENILA NAVIKE

SVAKO JUTRO ZA DORUČAK JELA JE 3 JAJA: Evo šta se desilo sa NJENIM TELOM posle nekoliko nedelja

Žena -

Jaja su namirnica velike biološke vrednosti i hranjivosti. Kada se razdvoje žumance i belance, sadržaj hranjivih tvari bitno se mijenja, masti ostaju u žumancu, a proteini se dijele tako da nešto više ostaje u žumancu (16,8 odsto: 10,5 odsto). Svi ostali vredni sastojci ostaju u žumancu pa belance nema ni vitamina ni minerala. Dok je energetska vrijednost žumanca zbog sadržaja masti (30,9 odsto) porasla na 358 kcal na 100 g, belance ostaje vrlo dijetalno i ima samo 50 kcal na 100 g.

Evo iskustva jedne žene koja je jela samo jaja za doručak.

Skoro uvek sam jela jabuke, banane ili drugo voće za doručak, ali mnogo pre nego što je vreme za ručak, ogladnim i odlučila sam da promenim doručak i da to budu - jaja. Konkretno 3 jaja svakog jutra svaki dan u nedelji.

foto: Profimedia

Zašto jaja? Zato što je to savršen mali paket - bogata su proteinima, ali i selenom, omega-3 kiselinama, vitaminima D, E i B12. Takođe, samo dva jaja na dan ispunjava dnevnu potrebu organizma za hranljivim holinom koji povećava memoriju.

foto: Profimedia

Znala sam da će se naći gomila onih koji će tvrditi da je holesterol poguban. Ali, nedavno su zapravo iznete tvrdnje da dijetetski holesterol nema uticaj na holesterol u krvi. Isto tako, to koliko jaja smete da jedete nedeljno u velikoj meri zavisi i od činjenice kako izgleda ostatak vaše ishrane, ali i koliko ste aktivni.

Ja sam recimo veoma fizički aktivna i hranim se raznovrsno i urvanoteženo, pa 3 organska jaja u mom dnevnom meniju nisu napravila problem.

foto: Profimedia

Dakle, osim činjenice da sam samim doručkom unela 21 gram proteina, ja sam naučila moj stomak da bude miran i sit najmanje do 12 sati.

Nije bilo problema i razbijanja glave nema muke oko toga šta ćeš doručkovati i nikada ne osećaš grižu savesti što si pojeo nešto loše, kalorično i "zabranjeno". Kad doručkuješ jaja, znaš da si uradio nešto dobro za svoje telo.

Evo šta se dešava sa vašim organizmom kada jedete

* Brže se mršavi

* Jačaš imunitet

* utiču na bolje pamćenje

* Smanjuju depresiju

* Usporavaju starenje

* Smanjuju rizik od srčanih bolesti

* Grade mišiće

foto: Profimedia

(Kurir.rs/rodalesorganiclife.com/Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo koliko je vremena potrebno za savršeno kuvana jaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track