NAUČNICI ZAKLJUČILI: Svakodnevna briga o unucima produžava život!
Foto: Shuterrstock

istraživanje otkrilo

NAUČNICI ZAKLJUČILI: Svakodnevna briga o unucima produžava život!

Žena -

Stariji ne bi trebalo da se upregnu da budu s najmlađima dan i noć. To može da bude veoma stresno i iscrpljujuće

U procesu starenja važno je da se osećate cenjenim i potrebnim - da imate osećaj vrednosti, bez obzira na to da li vas ispunjava čuvanje unuka ili neki drugi angažman tokom dana.

Osobe koje provode vreme sa svojim unucima boljeg su zdravlja i duže žive. To je dodatna vežba, ali i mentalni izazov koji ima pozitivan psihološki učinak.

Ustanovljeno je da polovina deka i baka koji svakodnevno ili povremeno brinu o unucima živi najmanje pet godina duže od onih koji nemaju unuke ili, ako ih imaju, ne preuzimaju ovu obavezu, koja je i pravo zadovoljstvo.

Naravno, stariji ne bi trebalo da se upregnu tako da budu s najmlađima dan i noć. To može da bude veoma stresno i iscrpljujuće. Potrebno je pronaći zlatnu sredinu - trebalo bi slušati unutrašnji glas, a očekivanje bilo čega bi, povratno, moglo vrlo brzo da rezultira frustracijom ako ne usledi neka vrsta pohvale.

Osmehnite se, to će biti dovoljno da pozitivni efekti stignu do vašeg mozga Lezite, pustite muziku koju volite, prepustite se prijatnim zvucima i probajte da oslobodite misli. Kad se telo i glava opuste, osmeh će automatski zablistati na vašem licu. A onda, kad se malo odmorite i razveselite se, vratite se igri sa unucima.

(Kurir.rs / Lena / Foto:Shutterstock)

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track