Najnovije vesti

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA: Ovo su 6 fantastičnih načina da ih iskoristite u svojoj BAŠTI ili kao LEK!
Foto: Profimedia

VASKRS JE ZA NAMA

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA: Ovo su 6 fantastičnih načina da ih iskoristite u svojoj BAŠTI ili kao LEK!

Žena

Ljuska od jajeta sadrži 90 odsto kalcijuma i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala.

Zbog tih kvaliteta ljuske od jaja su idealne za ishranu zemljišta – dodavanjem Ca u tlo smanjuje se njegova kiselost, a biljke će tako brže rasti i koren će im se brže razvijati.

Izmrvljene ili samlevene ljuske od jaja možete preliti i prirodnim jabukovim sirćetom pa ostaviti da odstoje oko 3 nedelje, da bi se postigao bolji efekat. A možete ih koristiti i odmah tako izmrvljene.

foto: Shutterstock

1. Izmrvljene ljuske od jaja možete dodati u kompost za baštu. One se brzo razgrađuju, a pošto su bogate kalcijumom i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijumom.

2. Uz pomoć ovog trika možete se rešiti i štetočina poput puževa i gusenica. Potrebno je samo da izmrvljene ljuske pospete oko biljaka u bašti. Ako ljuskama od jaja dodate još i pepeo, efekat će biti bolji.

3. Napravite prirodno đubrivo za vaše sobno cveće u kombinaciji sa socom od kafe. Ljuske od jaja potopite u vodu i ostavite preko noći. Ujutro toj vodi dodajte soc od kafe u odnosu 1:4 i time zalijte biljke.

4. Usitnjene ljuske od jaja dodajte u hranu za kokoške. One će ih snabdevati kalcijumom budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žumance, zgrušavanje krvi i stezanje mišića.

foto: Shutterstock

5. Ljuske od jaja mogu da posluže i kao hrana za ptice, posebno u zimskom periodu kada im je sužen izbor hrane. Ljuske prvo treba sterilisati (ispeći u rerni 20 minuta na 180 stepeni), a potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili flašu.

6. Ukoliko vaš ljubimac, naročito pas, ima česte prolive, smrvite ljusku od jaja u prah, pa je dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine, držati ih u hladnjaku i po potrebi davati kućnim ljubimcima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/agroklub.rs/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) BARENO JAJE MOŽE BITI BOMBA! Evo i dokaza kako može da eksplodira!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...