NIJE FER, ALI JE ISTINA: Muškarci lakše gube kilograme od žena, a evo zašto je tako!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJA POTVRĐUJU

NIJE FER, ALI JE ISTINA: Muškarci lakše gube kilograme od žena, a evo zašto je tako!

Žena -

Gledajući na do sada sprovedena istraživanja, postoji pet iznenađujućih razloga zašto muškarci brže mršaju.

Muškarci imaju više mišića, posebno na gornjem delu tela, a kako mišići sagorevaju više kalorija nego masne ćelije, muškarci imaju, za oko 5 do 10 posto, brži metabolizam.

Za to treba okriviti testosteron. Testosteron je moćan hormon i muškarci ga imaju 10 puta više nego žene. Testosteron povećava sintezu proteina i mršaviju telesnu masu koja ubrzava stopu metabolizma u odmaranju. Znači, muškarci celog dana sagorevaju više kalorija.

foto: profimedia

Estrogen ima svoj zadatak u telu, priprema žensko telo za trudnoću i podstiče libido, ali ženama ne čini uslugu kada se radi o gubitku kilograma. Žene imaju 6 do 11 posto više masti nego muškarci, a naučnici su utvrdili da estrogen smanjuje sposobnost žena da sagore energiju posle obroka. Kada se radi o emocionalnom jedenju, žene pobeđuju. Muškarci lakše odolevaju primamljivim izazovima hrane.

Muškarci posle dva meseca gube dvostruko više na kilaži i tri puta više masti. Ali evo i dobrih vesti, posle šest mjeseci, gubitak na težini kod oba pola se izjednačava, s vrlo malom prednošću na strani muškaraca. Bez obzira na pol, morate potrošiti 3.500 kalorija da bi izgubili pola kilograma masti. Čak ako muškarci i ne gube više na težini, čini se tako jer se distribucija masti po telu razlikuje. Žene uglavnom skupljaju salo na bokovima i bedrima, a muškarci oko andomena, gde je lakše primetiti ako smršaju.

foto: Profimedia

Najbolji način ubrzavanja metabolizma je trening otpora koji gradi mišićnu masu, a zbog razlike u testosteronu žene ne treba da se plaše da će izgledati premuževno. Čučnjevi, trbušnjaci, sklekovi povećavaju mišićnu masu. Vežbanje ne samo da povećava mišićnu masu, smanjuje stres i podstiče lučenje endorfina, vežbanje jača prefronatlni korteks, centar snage volje u mozgu koji pomaže suzdržavanju od emocionalnog prejedanja, hranjenja svojih osećaja kada niste gladni.

Kurir.rs/Health, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Uzročnici celulita: 4 jela koja su najveći problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track